Volledig scherm
Op donderdag 25 oktober werd voor de eerste keer aanvullend bodemonderzoek gedaan naar de vervuiling in de Nieuwe Buitenhaven in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Extra aanvullend onderzoek nodig naar vervuiling Buitenhaven Kampen

Er is tweede aanvullend onderzoek nodig naar de bodemvervuiling in de Nieuwe Buitenhaven in Kampen. Dat meldt de gemeente Kampen. De baggerwerkzaamheden liggen sinds 19 oktober stil na het vrijkomen van een kleine hoeveelheid blauwzuurgas.

Het vervuilde slib werd naar boven gehaald in de hoek bij het havenkantoor. Een week na het stilleggen van de werkzaamheden is aanvullend onderzoek uitgevoerd. Dat moest meer duidelijkheid bieden over de hoeveelheid en exacte plek van de vervuiling.

Nauwkeuriger

Opmerkelijk genoeg heeft het aanvullende onderzoek al bekende informatie opgeleverd. Namelijk dat het slib zware metalen, PAK’s, minerale olie en dus blauwzuurgas bevat. Hoe dat kan weet een woordvoerster van de gemeente Kampen niet. Wel dat in de komende periode extra monsters worden  genomen om nauwkeuriger te kunnen bepalen waar de verontreiniging zit. De verwachting is dat de resultaten over twee weken bekend zijn. Daarna wordt een plan gemaakt hoe het laatste deel van de haven wordt gebaggerd.

Het baggeren bij de ingang van de haven langs de IJssel wordt wél hervat.

  1. Kampen concludeert: meer samenwerking nodig op gebied van cultuur
    PREMIUM

    Kampen conclu­deert: meer samenwer­king nodig op gebied van cultuur

    Het particuliere belang gaat bij veel partijen in de culturele sector boven het algemeen belang van Kampen. Het cultuurhistorisch potentieel wordt niet volledig benut, de samenwerking schiet tekort doordat organisaties elkaar soms letterlijk niet weten te vinden, niemand heeft een goed overzicht over het aanbod en er is weinig sturing op beleidsdoelstellingen. Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies en verbeterpunten uit een evaluatie van het in de afgelopen jaren gevoerde cultuurbeleid in Kampen.