Volledig scherm
Voormalige wasserij aan de Blekerijweg in IJsselmuiden. Op deze plek is de bodem ernstig vervuild door een chemische wasserij die tot in de jaren 70 van de vorige eeuw in bedrijf was. © Freddy Schinkel

Extra onderzoek nodig naar bodemvervuiling IJsselmuiden

Er wordt aanvullend onderzoek gedaan naar mogelijke bodemvervuiling onder de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Dat meldt de provincie Overijssel.

,,Uit het eerste onderzoek hebben wij nog geen goed beeld gekregen of, hoe ver en waar de verontreiniging zich daar precies heeft verspreid", aldus woordvoerder Rob Heetland. Het aanvullende onderzoek is naar verwachting in de zomer klaar. Tot die tijd worden geen maatregelen genomen in het tuinbouwgebied.

Oplosmiddel

De vervuiling komt door een chemische wasserij. Die stond tot de jaren 70 aan de Blekerijweg in IJsselmuiden. De wasserij gebruikte Per (perchloorethyleen). Het kankerverwekkende oplosmiddel kwam in de bodem terecht en verspreidde zich via het grondwater onder het dorp. 

De vervuiling verspreid zich in een smalle strook, vanaf de Blekerijweg, via het Markeresplein richting de kruising van de Plasweg met de Koekoeksweg.  Sinds november doet Overijssel met peilbuizen onderzoek naar de mate en schadelijkheid van de vervuiling.

Risico's

Het onderzoek zorgt nog voor vraagtekens over de vervuiling onder de Koekoekspolder. De situatie onder het dorp is wel duidelijk. De vervuiling zorgt niet voor gezondheidsrisico's. Zolang het Per niet wordt aangeroerd, aldus GGD IJsselland. De vervuiling zit namelijk zes meter diep in de grond. Wel wordt inwoners die een waterpomp hebben en het grondwater gebruiken voor, bijvoorbeeld, het sproeien van de tuin, het water laten bemonsteren. Hiervoor kunnen zij zich melden bij de provincie.

Sanering

Overijssel wil het terrein waar de wasserij stond saneren. Hoe? Dat is nog onduidelijk. Aan een saneringsplan voor de Blekerijweg wordt nog gewerkt. De kosten van het opschonen zijn nog niet bekend. De provincie liet eerder weten dat het om een 'serieus bedrag' gaat.

Volledig scherm
De vervuiling van een oude wasserij aan de Blekerijweg, heeft zich onder de kern van IJsselmuiden uitgebreid. Het verspreidingsgebied valt binnen de rode cirkel. © Provincie Overijssel