Een still uit de film Rite de Passage, die is opgenomen in een boerderij aan de Zwartendijk in Kampen. Links schrijver en acteur Ozan Aydogan.
Volledig scherm
PREMIUM
Een still uit de film Rite de Passage, die is opgenomen in een boerderij aan de Zwartendijk in Kampen. Links schrijver en acteur Ozan Aydogan. © RV

Filmmaker kiest voor Kampen: In afgelegen boerderij ben je machteloos

Een boerderij aan de Zwartendijk in Kampen als decor voor de tweedeling in deze wereld. Schrijver en acteur Ozan Aydogan vond het en nam er in april de film Rite de Passage op. ,,Het heeft de rust van afgelegenheid en het lugubere als de avond valt.”

Waarom Kampen?

,,Ik was op zoek naar een afgelegen locatie in de natuur, die niet griezelig is. Het verhaal speelt zich op zo'n manier af dat je in het begin van de film ziet dat het een afgelegen locatie is, maar het nog geen argwaan wekt. Je hoort de vogels en in de verte de snelweg; het is een mooie, fijne plek. Later geven we die afgelegenheid een andere kleur: de machteloosheid die je hebt als je daar iets overkomt.”

 1. Kampen aarzelt niet: Terrassen, bioscoop en het museum weer open
  PREMIUM
  Video

  Kampen aarzelt niet: Terrassen, bioscoop en het museum weer open

  ,,Ik zat er al om negen uur, maar dat mocht dus niet’’, meldt terrasbezoeker Michael Schults als hij even voor twaalven zit te wachten op zijn eerste terrasdrankje sinds maanden. Ja, natuurlijk wist hij wel dat de terrassen officieel pas om 12.00 uur open gingen. Ook in Kampen, bij restaurant Heer en Meester. ,,Maar ik denk: ik ga op tijd, dan zit ik er maar vast voor het geval het erg druk zou worden.’’
 2. Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

  Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

  Het is 1 juni en om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen en musea weer open. Veel mensen stonden al te wachten langs de stoeltjes en terrastafeltjes en er werd massaal afgeteld. Na de heropening ontstonden wachtrijen, maar werd er ook als vanouds weer genoten van een heerlijk drankje. Bij recreatieplassen en langs de IJssel was het ook druk. Op sommigen plekken werd het zelfs te druk en dus werden parkeerplaatsen afgesloten bij enkele recreatieplassen. Hoe verliep deze veelbesproken 1 juni verder? Lees hieronder alles terug in ons liveblog.