Volledig scherm
Meer dan honderd vissen werden gevonden volgens Joran. © Joran IJsselmuiden

Flinke vissterfte na maaibeurt in IJsselmuiden: ‘Het is heel verdrietig’

Een maaibeurt in opdracht van het waterschap is veel vissen in de vijver nabij de Zeegravensingel in IJsselmuiden duur komen te staan. De dieren zijn waarschijnlijk wegens een gebrek aan zuurstof gestorven. Buurtbewoner en fanatiek visser Joran (11) maakt zich zorgen.

Het is inmiddels al zo'n twee weken geleden, maar de gebeurtenissen hebben duidelijk veel indruk gemaakt op Joran uit IJsselmuiden. Het jongetje wil niet met zijn achternaam in de krant, maar vertelt wel hoe hij naar eigen zeggen meer dan honderd vissen met vriendjes uit de vijver in de buurt heeft gehaald.

Eindresultaat

,,Een dag nadat ze bezig waren geweest, ben ik wezen kijken in de vijver. Er lagen heel veel vissen, sommigen ook met de kop eraf. Vervolgens heb ik ze er met een schepnet uitgehaald. Een grote oranje koikarper bijvoorbeeld. Die was heel dik . Mijn vriendjes hebben ook nog meegeholpen’’, legt Joran uit. Het eindresultaat volgens hem: meer dan 130 dode vissen.

Volgens Joran zijn de werkzaamheden aan de vijver vlak ervoor de grote oorzaak. ,,En dat is heel verdrietig. Ik heb foto's gemaakt, die liegen er niet om. Het was een prachtplek om te vissen, maar nu zit er haast niets meer. Het is heel verdrietig. Ik ga nog contact zoeken met hengelaarsvereniging Ons Vermaak. Om te vragen of zij nog wel dieren hier kunnen uitzetten. Want vissen doe ik heel graag, het is mijn hobby.’’ Voorzitter Renko van Bodegraven van hengelaarsvereniging Ons Vermaak heeft ook wat van de vissterfte meegekregen en gaat zeker nog kijken naar de bezetting van de vis in de vijver, zo laat hij weten.

Zuurstoftekort

Roelof Hoving van Waterschap Drents Overijssels Delta bevestigt dat er vissen aan zuurstoftekort gestorven kunnen zijn. ,,We hebben daar inderdaad 1,5 week gelegen gemaaid, juist ook op verzoek van buurtbewoners. Bij het maaien langs de kant komt een soort schroef in het water, die zorgt voor woeling in de vijver. Zand en modder komt dan naar boven, en dat kan dan voor een zuurstoftekort zorgen’’, verklaart hij.

De aantallen die Joran noemt zijn echter niet bekend bij Hoving: ,,Hooguit dertig vissen, naar ik heb begrepen. Die zijn door ons verwijderd.’’ De vissterfte kan gebeuren, volgens de woordvoerder van het waterschap: ,,Zeker bij tropische temperaturen. We gaan geen nieuwe vissen uitzetten, dit herstelt zich vanzelf wel. Zeker bij deze aantallen. Bovendien; in die vijvers zit doorgaans al heel veel vis.’’

Volledig scherm
Ook de grote oranje koikarper heeft de maaibeurt niet overleefd. © Joran IJsselmuiden