Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © anp

Gaf vakman uit Kampen twee ton smeergeld aan bedrijf uit Lelystad? Justitie eist celstraffen

Een ondernemer in Lelystad begrijpt niet wat hij verkeerd zou hebben gedaan, door een schilders- en onderhoudsbedrijf een kleine twee ton te factureren voor diensten die hij niet heeft verricht. En de vakman, uit Kampen, hoopte in tijden van crisis en met veertig man personeel goodwill te kweken en in de toekomst mooie opdrachten binnen te slepen. Daar had hij wel een commissie voor over.

De officier van justitie in Zwolle legde donderdag het verband met misstanden in de bouwsector, waardoor een verziekte cultuur in stand blijft. Hij eiste tegen beide mannen gevangenisstraffen en boetes voor hun bedrijven, wegens kort gezegd valsheid in geschrifte. Voor de ondernemer 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk, de vakman 9 maanden waarvan 3 voorwaardelijk.

  1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
    PREMIUM
    video

    Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

    Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’