Volledig scherm
Probleempje: als het druk is worden rijstroken geblokeerd en stokt het verkeer. Foto: Jaap Selles

Geen eenrichtingsverkeer op Stadsbrug Kampen

KAMPEN - De kogel is door de kerk, er komt géén eenrichtingsverkeer op de Stadsbrug in Kampen. De gemeente kiest voor andere maatregelen om de doorstroming van het verkeer bij station Kampen te bevorderen.

„Het minst vergaande pakket”, zegt wethouder Gerrit Jan Veldhoen. Het gaat tevens om de maatregelen die na de testweken in juni en juli op het meeste draagvlak bij de bevolking konden rekenen. In tegenstelling tot het deels afsluiten van de Stadsbrug, waar weinig animo voor was.

Ontlasten
Streven is om de brug en de ‘knoop’ bij het station in de spits te ontlasten. Zo worden de verkeerslichten anders afgesteld in deze uren. Het verkeer dat Kampen inrijdt over de brug krijgt voorrang op het andere verkeer. Deze laatste groep krijgt tevens het advies om een andere route te kiezen tijdens de spits. Dat scheelt de nodige verkeersdrukte.

Mijden
Langs vier wegen richting de brug wordt het verkeer verder op het hart gedrukt om dit drukke punt permanent te mijden. En staat de Stadsbrug omhoog dan wordt dit elders rond de stad aangegeven. Plus het verzoek om de Molenbrug te nemen.
Verder komt er een proef om de Stadsbrug vaker dicht te houden tijdens de spits. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, provincie en Schuttevaer.

Vraagteken
Achter een onderdeel van het pakket staat nog een vraagteken: het verkeersluw maken van de Zwolseweg, een aanvoerroute van de Stadsbrug aan de kant van IJsselmuiden. Concreet: het schrappen van een rijbaan én de afslag naar de brug. „Dat wordt nader onderzoek naar gedaan”, zegt Veldhoen.