Gelukt! Sven uit IJsselmuiden heeft zijn rolstoelbus. Dankzij kroonkurken van mensen uit heel Nederland

videoUit alle hoeken van Nederland (en België) brachten mensen de afgelopen maanden kroonkurken naar IJsselmuiden. Genoeg om de 5-jarige Sven Boer aan een rolstoelbus te helpen. Die kwam maandagmiddag voorgereden.

Donkerblauw, hagelnieuw en voorzien van een handig liftsysteem om de rolstoel van Sven de bus in te tillen en tegelijkertijd genoeg ruimte over te houden om zijn zusje en ouders in te vervoeren. ,,Mag ik achter het stuur?”, vraagt Sven als de rolstoelbus arriveert. Terwijl zijn ouders een korte instructie krijgen over het tilsysteem van de auto, zit hij al prinsheerlijk op de bestuurdersstoel met de riem om.

En dat allemaal dankzij kroonkurken, die zo langzamerhand door heel Nederland worden ingezameld. ,,Veertig inzamelpunten in Nederland, en twee in België”, weet moeder Nellie-Anne. ,,Vorige week kwamen er nog mensen uit België met een hele aanhanger vol.” Vader Marcel houdt een beetje de kilo’s bij. ,,Ergens tussen de 24.000 en 25.000 kilo hebben we nu aan doppen gehad. In een kilo gaan ongeveer 500 doppen, dus reken maar uit.”

Volledig scherm
Sven rijdt zijn rolstoel uit de speciale bus. © Foto Freddy Schinkel

Op de Facebook-pagina van de Stentor wordt het gezin getrakteerd op felicitaties, onder meer van mensen die zelf een bijdrage hebben geleverd:

Volledig scherm
Sven. © Foto Freddy Schinkel

Het oudijzer leverde ergens tussen de zestien en twintig cent per kilo op, en dat is alles bij elkaar een aardig bedragje. Het verhaal achter de kroonkurken in het kort: Sven werd geboren met een beperking, die hem het lopen lastig maakt. De rolstoel waar hij gebruik van maakt, past niet of nauwelijks in een reguliere personenauto. Een aangepaste rolstoelbus kost zo’n 61.000 euro, een bedrag dat niet zomaar voorhanden was. Afgezien van een gemeentelijke bijdrage voor het aangepaste vervoer en diverse financiële donaties uit allerlei hoeken, bleef nog een behoorlijk bedrag openstaan. Totdat vader Marcel iets las over een inzameling door een diabetesorganisatie die ook kroonkurken inzamelde voor het goede doel.

,,Waarom niet”, weet Marcel nog van die actie. ,,Als zij het kunnen, waarom wij dan niet.” Een speciale Facebookpagina, aandacht van onder andere deze krant en aandacht van een landelijk radiostation deden de rest en zo kwamen de kroonkurken sinds vorig jaar zomer binnen. Niet alleen in de massale aantallen zoals uit België, maar ook van mensen uit de buurt. ,,Kwamen mensen gewoon een zakje met vijf doppen brengen, heel mooi”, aldus Nellie-Anne Boer.

De familie is inmiddels verhuisd naar een aangepaste woning elders in IJsselmuiden, maar ook hier liggen de voor- en achtertuin alweer vol met doppen die binnenkort hun weg zullen vinden naar het oudijzer. Zo’n 4400 euro rest er nog bijeen te sparen, maar dankzij het Fonds Maatschappelijke Ondersteuning kon de bus nu al worden aangeschaft. De spaaractie met de doppen gaat dus nog even door, maar mocht er straks meer geld overblijven dan nodig is dan hebben Sven’s ouders alvast plannen. ,,Er zijn nog meer mensen die een rolstoelbus nodig hebben, weten we.”

Volledig scherm
Gejuich in IJsselmuiden in het gezin van Sven. De rolstoelbus is binnen! © Foto Freddy Schinkel
  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.