Gemaal in Kampen geeft geheimen meer en meer prijs

videoHet gemaal Broek en Maten in Kampen was vandaag te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Met name de blootgelegde gewelven trokken veel bekijks.

,,Het zand viel opeens omlaag'', weet Gerrit ten Hove nog van zijn pogingen om de schoorsteen bij het gemaal Broeken en Maten bloot te leggen. Samen met zijn broer Herbert runt hij het gemaal als vergader- en recreatielocatie voor diverse groepen. Om de geschiedenis van het gemaal waar hun vader tot 1993 werkzaam op was zichtbaar te maken, besloten beide broers om de voet van de lang geleden gesloopte schoorsteen bloot te leggen. Maar tijdens die werkzaamheden ontdekten de broers meer dan alleen de aanzet van de schoorsteen; onder het gemaal bevinden zich gewelven waarvan niemand het bestaan vermoedde. 

  1. 'D-day' voor voedselpark De Groene Brunneper als gemeente langskomt: 'Het gaat er komen'
    PREMIUM
    Video

    'D-day' voor voedsel­park De Groene Brunneper als gemeente langskomt: 'Het gaat er komen'

    Er werd gehoopt op een volmondig 'ja' van de burgemeester en wethouders van Kampen die naar de wijk Brunnepe waren gekomen om de plannen aan te horen voor de komst van een voedselpark op een braakliggend stuk grond. De projectleider sprak vooraf zelfs over alles of niets. De toezegging kwam er niet, maar de initiatiefnemers twijfelen niet over de uiteindelijke komst van het park.