Volledig scherm
Bevolkingsonderzoek Zuid-West. © Bevolkingsonderzoek Zuid-West

Gemeente Belang Kampen start enquête naar borstkankeronderzoek

Gemeente Belang Kampen start een online enquête over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De partij wil zicht krijgen op hoeveel vrouwen het onderzoek mijden, nu het in Zwolle wordt gehouden.

Kamper vrouwen tussen de 50 en 75 jaar moeten voor het tweejaarlijkse onderzoek voor het eerst naar Zwolle. Voorheen stond de onderzoeksbus in Kampen. Deze verplaatsing zorgt voor protest. Bevolkingsonderzoek Oost wil de verplaatsing over vier jaar evalueren, omdat de Kamper vrouwen naar mogelijk gewend zijn aan de nieuwe locatie. Die periode duurt GBK te lang. ,,Na vier jaar gaat dat niet meer gebeuren", verwacht de partij.

Daarom start de partij een online enquête om eerder een beeld te krijgen van de gevolgen van de verplaatsing. Hoeveel vrouwen gaan niet naar Zwolle voor het onderzoek? En als ze wil gaan, tegen welke problemen lopen zij aan? GBK benadrukt dat ook vrouwen die naar Zwolle zijn geweest en tevreden zijn de enquête moeten invullen: ,,Om een representatieve uitslag te krijgen."

De uitslag van de enquête wil GBK delen met Bevolkingsonderzoek Oost en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).