Volledig scherm
De stroomkast bij de Open Hof in Kampen wordt per direct vervangen. © Gemeente Kampen

Gemeente vervangt twee ‘goudmijntjes’

Om onveilige situaties te voorkomen worden twee elektriciteitskasten in de gemeente Kampen per direct vervangen. De kasten worden gebruikt door ambulante handelaren die op hun standplaats in de buurt afhankelijk zijn van stroom uit de kasten. Over de kosten hoefde het stadsbestuur niet lang na te denken: die dingen zijn een goudmijn voor de gemeente.

De kasten, eentje bij de kerk Open Hof en de ander in winkelcentrum Penningkruid, zijn zo’n twintig jaar oud en verkeren beide in slechte staat. Dat is gebleken bij een tussentijdse inventarisatie. Ze worden gebruikt door standplaatshouders die onder meer vis, kaas, groenten, Surinaams eten en Vietnamese loempia’s verkopen.

Winstgevend

De kosten van vervanging bedragen 13.000 euro. Een no brainer voor het college van burgemeester en wethouders. Want de elektriciteitskasten zijn ronduit winstgevend. Naast de aanschaf- en installatiekosten – en de afgenomen stroom - zijn er alleen eens in de vijf jaar keuringskosten van zo’n duizend euro per kast. Daar tegenover staan de precariorechten die de standplaatshouders aan de gemeente moeten betalen: bij elkaar 9.000 euro per jaar. En dan gaan de nieuwe elektriciteitskasten ook nog eens 40 jaar mee, ongeveer een keer zo lang als de generatie die nu wordt vervangen.

Evenementen

Bij elkaar heeft de gemeente Kampen 39 van deze elektriciteitskasten in de openbare ruimte staan. Niet alleen voor marktkooplui, maar ook voor schepen langs de IJsselkade, verlichting van monumentale objecten, feestverlichting en evenementen. Hoeveel Kampen aan deze kasten verdient en hoeveel kosten hier tegenover staan kon een woordvoerder van de gemeente gisteren niet zeggen.