Volledig scherm
Gotisch Huis aan de Oudestraat in Kampen. © Eigen foto

Gotisch Huis mag van Kampen Sociaal niet verder achteruit gaan

Kampen zou in actie moeten komen voor het Gotisch Huis. Het monumentale pand staat nu al tien jaar leeg en gaat steeds verder achteruit. Met als motto Red het Gotisch Huis vraagt Kampen Sociaal het college in actie te komen.

Het gebouw uit 1500 was tot 2009 in gebruik als Stedelijk Museum dat verhuisde naar het oude raadhuis. Sindsdien staat het pand leeg en gaat het volgens Kampen Sociaal alleen maar achteruit. En dat kan niet, vindt de partij. ,,Het Gotisch Huis is een van de bijzondere monumenten van de stad. Als we het belangrijk vinden om te behouden dan moet je dat serieus nemen en er ook voor zorgen dat het de aandacht krijgt die het verdient.’’ Volgens fractievoorzitter Richard Boddeus krijgt het Gotisch Huis nu te weinig aandacht. En dat is ‘zorgelijk’.

Quote

Er moet nu wat gebeuren. Er is te lang te weinig gedaan

Richard Boddeus, Fractievoorzitter Kampen Sociaal

Drie jaar geleden droeg gemeente Kampen het pand over aan de Stichting Monumenten Bezit (SMB) die er een nieuwe bestemming voor zoekt. De grond is nog altijd eigendom van de gemeente. Augustus vorig jaar kwam naar buiten dat er wellicht een huurder is, al kan het door de aanvraag van vergunningen nog wel een jaar duren voordat die gebruik kan maken van het Gotisch Huis. 

Het college heeft intussen een inspanningsverplichting het monument te redden, vindt Boddeus die pleit voor een plan van aanpak. ,,Er moet nu wat gebeuren. Er is te lang en te weinig gedaan.’’  Kampen Sociaal heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college. De partij wil weten wat Kampen gaat doen om achteruitgang van het Gotisch Huis te stoppen. Ook dringt ze aan op een gesprek met SMB over bestemming van het pand. Misschien ziet het college ‘wel mogelijkheden het gebouw onder de aandacht te brengen van andere overheden met als doel het te bewaren voor de toekomst'.