Grote schrootbrand Kampen na uren blussen onder controle

video's & updateDe brand op de Oslokade in Kampen is onder controle. Bij Hoben Metalen brak 's middags brand uit in een grote berg afval. Tegen 18:00 uur was de brand onder controle en kon er worden begonnen met nablussen.

Even na 13.00 uur werd de brandweer ingeschakeld voor het incident. Vervolgens werd al snel opgeschaald naar een PRIO 1-brand; de hulpdiensten kwamen met veel materieel ter plaatse. 

,,Er zit veel vuur in de afvalberg'', liet woordvoerder Jan Wittenberg rond 15.15 uur namens de Veiligheidsregio IJsselland weten. Volgens hem gaat het om een berg met metaal, maar ook kunststof. ,,Er komt erg veel rook vrij. We doen metingen om te constateren of die rook een gevaar voor de volksgezondheid met zich meebrengt.'' Omwonenden en bedrijven werden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. Tegelijkertijd werd met graafmachines gepoogd het afval uit elkaar te trekken, zodat er goed geblust kan worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Bij de brand in Kampen komt veel rook vrij. © Foto Freddy Schinkel

Rook over N50

Naast het gevaar van giftige stoffen, vormde ook de dichtheid van de rook mogelijk een risico. De wind stond namelijk richting het Ketelmeer, waardoor de rook over de N50 trok. ,,De politie houdt dit continu in de gaten, maar vooralsnog is de weg gewoon open'', vertelde Wittenberg. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat liet via Twitter weten dat er vooralsnog  geen hinder voor verkeer is.

Het is nog onbekend hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Wittenberg: ,,Dat moet nader onderzoek nog uitwijzen, maar onze eerste zorg is nu de brand te blussen.'' De vrijgekomen roetdeeltjes die in de nabije omgeving zijn neergekomen kunnen in de container worden gedeponeerd.

Vierde keer

In de afgelopen vier jaar is Kampen drie keer eerder getroffen door een grote schrootbrand. In alle gevallen was het bij Schroothandel Regelink, even verderop op het industrieterrein. Het is de eerste keer dat de brandweer moet uitrukken voor een grote schrootbrand bij Hoeben Metalen. Het bedrijf uit Zwartsluis vestigde zich in 2010 in de Zuiderzeehaven.

Volledig scherm
© Jaap Selles