Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Half jaar cel geëist na afpersing om seksdate

ZWOLLE/KAMPEN - Tegen de 25-jarige Roshan V. uit Kampen is donderdag bij de rechtbank in Zwolle een jaar celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het afpersen van een plaatsgenoot. Het slachtoffer moest duizenden euro’s betalen, nadat hij twee jonge meisjes op een sekssite benaderd had.

In deze zaak werd eerder al Osman T. veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Hij is volgens het Openbaar Ministerie de ‘kwade genius’ van de afpersing. Hij liet twee meisjes een profiel aanmaken op een sekssite. Vervolgens bekeek hij iedereen die op de advertentie reageerde. Het slachtoffer, een ondernemer uit Kampen, hapte ook toe. Hij werd bewust door T. uitgekozen, omdat hij een gezin heeft. ,,Die gaat nooit met de politie praten”, dacht T.

Intimideren
Vervolgens deed T. net alsof de vader van één van de meisjes achter de date was gekomen. Die vader had banden met een motorclub – genaamd ‘Alcatraz’- en leden van die groep zouden de ondernemer komen mishandelen, tenzij hij geld zou betalen. Bij een gesprek tussen T. en het slachtoffer, schoof V. aan. Volgens justitie om de ondernemer te intimideren. De zakenman betaalde 8000 euro aan T. en V. Kort daarop eiste T. nog meer geld: 20.000 euro. Ditmaal werd de politie er bij gehaald en werden de verdachten gearresteerd.

De raadsvrouw van V. zei vanmiddag dat haar cliënt geen hoofdrol in de zaak gespeeld heeft. ,,Hij wist niet dat er gedreigd zou worden met geweld”, zei ze. ,,Hij wist dat T. iets van plan was, maar details ontbraken.” V. zou tijdens het gesprek alleen maar geknikt hebben. Volgens het Openbaar Ministerie speelde de inwoner van Kampen echter wel een belangrijke rol in de ‘misselijke afpersing’, zoals de officier van justitie het omschrijft. ,,Hij speelde het spel met T. mee en heeft bovendien geld aangenomen.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.