Volledig scherm
Eind 2017 werd het conserveringsbesluit voor de IJsselkogge ondertekend. Dat betekent ook dat de IJsselkogge over zes jaar terugkeert naar Kampen ter expositie. © Freddy Schinkel

'Hanzesteden moeten meebetalen aan museum voor koggewrak in Kampen'

CoalitieakkoordDe nieuwe coalitie in Kampen wil een Hanzemuseum voor de IJsselkogge. Maar niet ten koste van alles. Andere Hanzesteden moeten meebetalen.

Binnen vier jaar wordt besloten hoe de IJsselkogge wordt geëxposeerd in Kampen. Coalitiepartners ChristenUnie, GBK, CDA en GroenLinks gaan daarvoor plannen maken. Het hart schreeuwt om een heus museum, dat mogelijk miljoenen kost. Het verstand zegt dat Kampen niet alleen de knip moet trekken. ,,Kunnen we niet behappen", weet Albert Holtland (kandidaat-wethouder GBK).

Belangrijkste

Het kwartet kijkt naar andere Hanzesteden voor een financiële bijdrage. ,,Er zijn er genoeg", grapt Holtland. Waarom zouden zij meebetalen aan een museum in Kampen? ,,Omdat Kampen vroeger de belangrijkste Hanzestad in Nederland was. En dat nog steeds is." 

Volgens Geert Meijering (CDA) is het geen onredelijke eis. ,,Op toeristisch gebied werken we al goed samen", verklaart de wethouder, die vier jaar door wil. ,,Toeristen die naar de kogge komen kijken, blijven heus niet alleen in Kampen. Als het aanbod in Kampen wordt versterkt, is dat ook goed voor andere Hanzesteden."

  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’