Volledig scherm
Restanten van de oude schutsluis bij de Buitenhaven in Kampen. © Freddy Schinkel

Heemschut kritisch over sloop schutsluis

Inge Blankvoort KAMPEN Bond Heemschut trekt fel van leer tegen gemeente Kampen over de pas gesloopte schutsluis bij de Buitenhaven.

Volgens directeur Karel Loeff van de erfgoedvereniging heeft Kampen de historische waarde van de sluis 'ambtelijk en bestuurlijk verkeerd beoordeeld'.

Loeff snapt niet waarom een gemeente als Kampen zo snel de eeuwenoude sluis van de kaart heef geveegd. "De stad heeft twee jaar geleden nog de landelijke Erfgoedprijs gekregen voor de gemeente die veel waarde hecht aan erfgoed. Noblesse oblige, vind ik. Een gemeente als Kampen is aan zichzelf verplicht goed onderzoek te doen."

En dat is volgens Loeff niet gebeurd. Kampen is op diverse fronten tekortgeschoten. Het ambtelijk advies was niet compleet. "De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is er niet bij gehaald. En als ik goed ben geïnformeerd, is andere omgevingsdiensten ook niet om advies gevraagd, zoals de stichting Historische Sluizen en Stuwen."

Ook bestuurlijk is Kampen de mist in gegaan met de sluis uit 1868 die tot het midden van de vorige eeuw de IJssel met de stadsgracht verbond. Het college stuurde afgelopen weekend een schriftelijke verklaring naar de fracties in de Kamper gemeenteraad, bijna een week na de sloop van de sluis. "Een zwakke brief", vindt Loeff die het epistal las op de Faecbookpagina van Gemeente Belang Kampen. "Je kunt niet eerst zeggen: die sluis is onbelangrijk en achteraf met een verklaring komen." Het college heeft 'te snel' besloten dat de sluis wel tegen de vlakte kon, vindt hij. Het argument bijvoorbeeld dat de sluis toch niet meer intact zou zijn, stuit Loeff tegen de borst. "Wat wil je dan? Het gaat om archeologie, weinig wat je vindt is compleet. In dit geval is niet voldoende onderzocht op welke wijze waarden beter bewaard zouden kunnen worden."

Actie ondernemen kan Heemschut nu verder niet. De erfgoedvereniging hoopt dat Kampen leert van de commotie die is ontstaan over de snelle sloop van de sluis en een volgende keer langer stilstaat bij de waarde van een monument. "En dus niet nogmaals zomaar voorbijgaat aan een vondst die waardevol zou kunnen zijn."

De sluis kwam aan de oppervlakte bij graafwerk voor een nieuwe parkeergarage. Volgens critici is behoud geen serieuze optie geweest omdat Kamper pe se wilde voorkomen dat bouw van het parkeerdek vertraging op zou lopen. De garage moet volgend jaar juni klaar zijn, op tijd voor de internationale Hanzedagen.

Het Kamper college is zich van geen kwaad bewust. Interne en externe betrokkenen en deskundige zijn op meerdere momenten geraadpleegd, stellen burgemeester en wethouders in de brief aan de raad. "Wij zijn van mening dat de aangetroffen resten zorgvuldig zijn gedocumenteerd en daarmee voor de toekomst bewaard'.

Op de uitspraken van Loeff wil Kampen nog niet reageren. "We willen daar eerst met hem over praten", zegt een woordvoerster van de gemeente. "We zijn benieuwd naar zijn argumentatie en willen graag weten waarop hij zijn conclusie baseert."