Volledig scherm
Het clubhuis in Kampen wordt door de buurt omschreven als ‘modelbuurman’, maar moet nu noodgedwongen sluiten van de rechter. © Foto Freddy Schinkel

Hells Angels Kampen na verbod op motorclub: ‘De pers heeft een hetze ontketend’

Met het verbod dat de rechter vandaag oplegde aan de Hells Angels moet ook de chapter in Kampen sluiten. En dat terwijl het clubhuis aan de IJssel door de buurt wordt omschreven als een ‘modelbuurman’. Zelf wil de club weinig kwijt over het verbod. ,,Het is allemaal de schuld van de pers.” 

De vlag hangt er wat treurig bij deze middag boven het clubhuis van de Hells Angels in Kampen. Het clubgebouw ligt pal langs de IJssel. Op het terrein is het wat rommelig. Een bordje: ‘geen toegang voor onbevoegden’ laat zien dat indringers niet gewenst zijn. De afdeling in Kampen staat niet bekend als een criminele organisatie met veel overlast. Integendeel: volgens de gemeente Kampen zijn er nooit klachten.

Harley Davidson

Op het clubhuis aan de IJssel is het rustig. Af en toe rijdt een zwarte Harley Davidson voorbij. Op de veranda zit een langharige man met grote spierbundels onderuitgezakt op de bank. Hij kijkt nors voor zich uit. ,,Geen commentaar”, roept hij. Na wat doorvragen wordt de sfeer grimmiger. ,,Vrijheid om vragen te stellen? Zeg dat nog eens!?” Het Angel-lid fronst zijn wenkbrauwen en vervolgt: ,,Het is allemaal de schuld van de pers. Zij zijn begonnen met een hetze en hebben ons kapot gemaakt. Nu je zin?”

Hij sommeert om weg te gaan en vooral geen foto’s te maken. Aan de kade is het verder rustig. Er liggen een aantal vrachtschepen aangemeerd. In de loods naast de motorclub wordt gewerkt. De eigenaar noemt de leden van de motorclub ‘modelburen’. ,,We hebben eigenlijk nooit last. Geen klachten.” Een andere werknemer van het bedrijf komt aangelopen. ,,Niets zeggen!”, tipt hij zijn collega. Een aantal mensen die in de loods lopen nemen de benen. ,,Ik ga er verder niets over zeggen”, besluit de werknemer. 

Groot feest

Burgmeester Bort Koelewijn stelt dat de onderlinge contacten via de politie heel goed verlopen. Ieder jaar houden ze een groot feest – de Riverside Partij - waar duizenden bezoekers op afkomen en een kijkje nemen. Nu heeft de rechtbank in Utrecht bepaald dat de motorclub – inclusief de chapter in Kampen – verboden wordt. De Hells Angels is volgens de rechter ‘een wereldwijde organisatie waarbij geweld zo structureel en zo veel voorkomt dat deze volgens de rechtbank verboden moet worden’. De advocaten van de motorclub lieten vrijwel direct weten in hoger beroep te gaan.