Volledig scherm
© Freddy Schinkel

Helpende hand bij verduurzaming monumenten Kamper binnenstad

Kampen wil werk maken van verduurzaming in het historische centrum van de stad. Eind januari haalt de gemeente experts naar Kampen voor een informatie-bijeenkomst die bewoners op weg kan helpen.

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor eigenaren van monumenten. Kampen heeft de handen ineen geslagen met Energie in Erfgoed om monumentale gebouwen comfortabeler en energiezuiniger de maken. Verduurzaming van dergelijke panden kan, maar vraagt wel extra aandacht. De monumentale waarde van een pand mag bijvoorbeeld niet worden aangetast. De informatie-avond moet eigenaren inzicht geven in de praktische mogelijkheden en financiering van energiebesparing. Landelijk en regionale experts geven presentaties en beantwoorden vragen. 

Subsidie voor energiescan

De markt is dan wel gericht op monumentale panden, ook eigenaren van andere gebouwen zijn welkom, stelt Kampen. Als ze tenminste een duurzaamheidsslag willen maken. Niemand hoeft vooralsnog op financiële steun van de gemeente te rekenen als het gaat om verduurzaming. Kampen stelt alleen een subsidie van 350 euro beschikbaar voor een energiescan die 450 euro kost.

Landelijk staat vermindering van gasgebruik hoog op het verlanglijstje. Kampen laat onderzoek naar de mogelijkheden in de oude binnenstad, zoals een  warmtenet voor alle bebouwing. ,,Het is ingewikkeld’’, beseft wethouder Irma van der Sloot. ,,We moeten van het gas aan, maar we hebben hier nog geen alternatief.’’ 

De informatie-avond is op dinsdag 29 januari, van 20.00 tot 22.00 uur in de Leuke Hanzestad aan de IJsseldijk 12 in Kampen.