Heruitgave boek 'Kamper Grappen'

VideoUit handen van 'stadsboekbinder' Hans van Waard heeft burgemeester Bort Koelewijn gistermiddag het eerste exemplaar van het heruitgegeven boek Kamper Grappen ontvangen.

Van Waard besloot het boek uit 1924 opnieuw uit te geven, aangemoedigd door drukkerij Zalsman die enthousiast de eerste vijftig exemplaren afnam toen Van Waard daar informeerde naar de kosten van de heruitgave.

Atelier Route

Zo kon het gebeuren dat het historische boekje met ludieke anekdotes over de Kamper domheid anno 2019 weer het levenslicht ziet in een oplage van 350 exemplaren, dit weekend te koop tijdens de Open Atelier Route die ook langs het Grafisch Atelier aan de Hofstraat voert.

Boekbinder Hans van Waard is dan actief in het atelier, maar het zal wel voor één van de laatste keren zijn; het Grafisch Atelier Kampen houdt namelijk op te bestaan in haar huidige vorm. ,,Eind deze maand hakken we de knoop door'', erkent voorzitter Jan Nuij. ,,Of we houden er helemaal mee op, op we gaan door in Quintus.''

Bodem

Dalende inkomsten van het atelier nopen het bestuur en de overige vrijwilligers tot maatregelen, want de bodem van de stichtingskas is in zicht. ,,De penningmeester en ik hebben er zelf privégeld in gestopt om de boel draaiende te houden'', duidt Jan Nuij de situatie.

De oorzaak van het einde van het Grafisch Atelier is het vertrek van veel kunstenaars naar onder andere Zwolle en sowieso kent de stad minder grafische kunstenaars sinds de kunstacademie hier vertrok. Gek genoeg komen er volgens Nuij nog regelmatig Zwolse grafische kunstenaars naar Kampen, omdat zijn stichting beschikt over drukpersen die Zwolle juist niet heeft.

Bioscoop

Het Grafisch Atelier ontstond in 1983 aan de Plantage, op de plek waar nu de bioscoop staat. In 2003 verhuisde het atelier naar het voormalige kantoor van Kanis en Gunnink aan de Hofstraat 78.

Daar verkoopt Hans van Waard dus het komend weekend de fraai uitgevoerde heruitgave van de Kamper Grappen voor 12,50 euro per stuk.

De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Grafisch Atelier. Geen geld, volgens de maker. ,,Bij de eerste uitgave in 1924 kostte het ook nog maar één gulden negen en dertig'', weet Hans van Waard.

Volledig scherm
Hans van Waard (l) en burgemeester Bort Koelewijn bij de presentatie van het boek Kamper Grappen. © Schlutertainment
  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.