Volledig scherm
De oude luidklok uit 1477 uit de kerktoren van de oude kerk in Wilsum. Johan Prins (l) en Albert Boeve hebben plannen om er een replica van te maken en terug te plaatsen in de kerktoren. © Foto Freddy Schinkel

Het Angelus moet weer klinken in Wilsum - met een klok zonder scheur

De Angelus klok moet weer klinken in Wilsum, dat is in ieder geval de wens van de werkgroep Angelus Klok.

De geschiedenis van de Angelus klok begon in 1477 toen de klok werd gegoten. Drie maal daags - om zes uur ’s morgens, twaalf uur ’s middags en zes uur ’s avonds - luidde de klok voor de destijds Katholieke bevolking van Wilsum dat er gebeden moest worden. De klok en dat gebruik raakten in onmin rondom de reformatie, de klok deed daarna dienst als veerklok, werd door de bliksem getroffen en raakte uit het zicht.

Totdat Wilsummer Willem van der Weerd de klok terugvond in een stoffig hoekje van het Stedelijk Museum in Zwolle. In 2011 keerde de klok terug naar Wilsum, maar de werkgroep Angelus Klok wil dat nu ook het geluid weer terugkeert naar Wilsum. Niet meer van de originele klok; die vertoont sinds de blikseminslag een grote barst. ,,Die is alleen nog te redden door ’m om te smelten en hem opnieuw te gieten’’, haalt Johan Prins zijn vinger over de barst van de klok.

Klokkenmaker

Zo ver zal het niet komen; klokkenmaker Simon Laudy is al voorzichtig gepolst of íe een replica van de klok kan gieten, bij de gemeente is al toestemming gevraagd of die replica in de toren mag worden gehangen.

Vandaag, op Monumentendag, maakt de werkgroep de plannen officieel openbaar in het bijzijn van wethouder Irma van der Sloot.

Terugkeer van de klok is belangrijk, denkt Albert Boeve van de werkgroep. ,,Ten eerste; het religieus erfgoed. En ten tweede, je kunt er het verhaal van de kerk mee vertellen voor fietsers en wandelaars die Wilsum aan doen.’’

Origineel

Tienduizend euro kost het herintroduceren van de Angelusklok in Wilsum, is de schatting. ,,Daarvoor hebben we de replica, die we kunnen ophangen, maar kunnen we ook het origineel mooi presenteren’’, weten de werkgroepleden Albert Boeve en Johan Prins. ,,En we hopen dat de kerk dan ook wat vaker open kan gaan voor bezoekers. Maar dan moet er ook iemand zitten bij de ingang en wat kunnen vertellen, uiteraard.’’

Ergens in de loop van het komend jaar zal klokkengieter Laudy op het plein voor de kerk de klok komen gieten - en als het lukt zal op Monumentendag 2019 de Angelus klok weer over Wilsum klinken. Of dat ook weer drie keer per dag zal gebeuren, is nog niet bekend. ,,Daar denken we nog over na’’, aldus de heren van de werkgroep.

Volledig scherm
De scheur in de historische luidklok is duidelijk te zien. © Foto Freddy Schinkel