Volledig scherm
© Thinkstock

Het blijft bij één zonneveld in tuinbouwgebied IJsselmuiden

Het blijft voorlopig bij één veld met zonnepanelen in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Die toezegging deed wethouder Geert Meijering woensdagavond aan de gemeenteraad. ,,Aan andere verzoeken wordt geen medewerking verleend, totdat er duidelijke regels zijn."

Zijn belofte overtuigde de raad om toestemming te geven voor een 13 hectare groot zonneveld aan de Verkavelingsweg. Alleen Kampen Sociaal (KS) was tegen. Dat had te maken met de lengte van de verleende vergunning. Het bedrijf Powerfields mag het zonneveld 25 jaar lang exploiteren. KS vond dat te lang. ,,In die periode zit de naastgelegen boomkweker klem en kan niet uitbreiden", aldus fractievoorzitter Richard Boddeus.

Afwijzingen

Quote

Zonder duidelijke afspraken worden andere verzoeken afgewezen

Geert Meijering

Branchevereniging LTO Glaskracht en tuinders in de Koekoek roerden zich in de afgelopen periode. Zij vreesden dat het zonneveld tot gevolg heeft dat er meerdere volgen. Wethouder Meijering benadrukte: ,,De verklaring van geen bedenkingen slaat alleen op dit perceel. Andere verzoeken worden afgewezen, totdat duidelijke afspraken zijn gemaakt hoe we in de toekomst omgaan met dit soort verzoeken." 

De komst van zo'n visie vonden alle partijen belangrijk nu duurzame energie belangrijker wordt. Duidelijk moet worden welke plekken in de gemeente geschikt zijn voor zonnevelden, windturbines en het aardwarmte-installaties. Die duidelijkheid komt waarschijnlijk later dit jaar.

Toekomstkansen

Desalniettemin maakten meerdere partijen zich zorgen om de uitbreidings- en vestigingskansen van tuinders. Ook al is er in de afgelopen jaren amper tuinbouwgrond verkocht. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen stelde de partijen gerust: ,,Na verkoop van dit perceel heeft alleen al de gemeente Kampen nog 57 hectare beschikbare grond over. Daarnaast zijn er nog particuliere kavels."

  1. Overijssel koploper in asbestdaken verwijderen. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Overijssel koploper in asbestda­ken verwijde­ren. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Provincie Overijssel is landelijk koploper in verwijderen van asbestdaken en lijkt daarmee goed op weg om klaar te zijn als het landelijk verbod in 2025 ingaat. Toch hebben regionale bedrijven weinig vertrouwen in het slagen van de missie. Onder meer door ‘hysterische regelgeving’ die ervoor zorgt dat verwijderen vaak onbetaalbaar is. Een onderzoek van Aedes leidt daarbij tot nieuwe inzichten.