Volledig scherm
Maartje Pieck © Freddy Schinkel / ANP

Het is definitief: einde tbs voor moordenaar Maartje Pieck uit Kampen

De tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck uit Kampen komt ten einde. Jan H. kreeg in 2001 een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op de toen 15-jarige bezorgster van folders.

Dat maakte rechtbank in Zwolle vandaag bekend. De nu 56-jarige Jan H. vermoordde in 2000 de 15-jarige Maartje Pieck. Hij overmeesterde haar toen ze aan de Veenmos folders bezorgde. In zijn woning verkrachtte hij haar, waarna hij haar levenloze lichaam dumpte in het Roggebotsebos. Aan de dwangverpleging kwam vorig jaar onder voorwaarden al een einde. Deskundigen adviseerden de rechters de maatregel te beëindigen. De kans dat H. opnieuw over de schreef gaat, wordt als zeer laag ingeschat.

Geleidelijk

Volgens de rechtbank heeft de maatregel lang geduurd, is deze geleidelijk verlopen en is er voor nazorg geregeld. Verlenging van de tbs-maatregel met een jaar, zoals het OM twee weken terug vorderde, wordt gezien als disproportioneel en het dient geen enkel doel. Volgens de officier van justitie verbiedt de wet dat de tbs nu al ten einde komt. Voorafgaand aan zo’n einde moet er eerst een voorwaardelijk einde van een jaar lopen. En dat jaar was nog niet helemaal afgelopen. 

Doel

De rechtbank verwerpt dit want die regel gaat in dit geval niet op. Vandaar dat de vordering van de officier wordt afgewezen. ,,De rechtbank realiseert zich dat dit een beslissing is waar de nabestaanden al jaren voor vrezen. Het delict heeft de maatschappij diep geschokt. Deze gevoelens verdwijnen niet door tijdsverloop’', zei de voorzitter in de rechtszaal. De deskundigen zijn echter unaniem dat met een behandeling geen doel meer te behalen valt. ,,Daarom is het tijd dat de betrokkene terug kan keren in de maatschappij.’'

De maatregel eindigt op 8 maart. Die datum komt overeen met de datum waarop ooit de tbs-maatregel inging. Bij de uitspraak was H. niet aanwezig.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)