Frits van Oosten onderzocht de moord door Atie Ridder-Visser (inzet) en kwam tot een schokkende ontdekking.
Volledig scherm
PREMIUM
Frits van Oosten onderzocht de moord door Atie Ridder-Visser (inzet) en kwam tot een schokkende ontdekking. © Frans Paalman

Hoe verzetsstrijder Atie na de oorlog het heft in eigen hand nam: ‘Verschrikkelijk wat ik heb gedaan’

De verzetsgroep van Marinus Post uit Kampen bleef ook na zijn dood en zelfs na de bevrijding actief. Het leidde tot de moord op Felix Guljé, in maart 1946. Hij was een bekende Nederlander, behoorde tot de elite van het land. Karin, schuilnaam voor verzetsvrouw Atie Ridder-Visser, haalde de trekker over. Hoe kon het zover komen? Frits van Oosten deed anderhalf jaar onderzoek en kwam tot een schokkende ontdekking. ,,Het interesseerde ze helemaal niets. Er moest gewoon iemand dood.”

1 reactie

  • g.h. van Dijk Dijk

    3 maanden geleden
    Het was na de oorlog, ze waren veel vrienden verloren. En kwaad over hoe veel foute en soms zelfs misdadigers er mee wegkwamen. Ze werkte bij de POD( politieke opsporingsdienst) Guljé had vastgezeten en was in afwachting van het onderzoek vrijgelaten. En er kwam het verzet ter ore dat Guljé een ministerspost zou gaan vervullen. Dat konden ze bij het voormalig verzet niet begrijpen. Atie kon via haar werk bij de dossiers, maar het dossier van Guljé bleek verdwenen.