Honderden populieren langs Frieseweg tegen de vlakte

VideoVooruitlopend op groot onderhoud aan de Frieseweg (N765) over het Kampereiland worden in opdracht van de provincie Overijssel 220 populieren langs de weg gekapt. De bomen moeten volgens de provincie omver omdat ze ‘zo oud zijn dat ze vervangen moeten worden’.

De oude bomen krijgen een nieuw leven als vogelhuisje, bijenhotel, picknickbank of tafel, zo heeft de provincie bedacht. Takken en ander resthout dat niet geschikt is voor hergebruik wordt versnipperd.

De afgelopen jaren braken er volgens de provincie ‘met grote regelmaat’ takken van de bomen. Daarom is in overleg met de gemeente Kampen besloten ze nu alvast te kappen. In het najaar wordt ook de weg zelf aangepakt.

Meer dan tweehonderd bomen langs de Frieseweg moeten het veld ruimen omdat ze te oud zijn geworden.
Volledig scherm
Meer dan tweehonderd bomen langs de Frieseweg moeten het veld ruimen omdat ze te oud zijn geworden. © Foto Freddy Schinkel

Hinder

De bomen staan langs de parallelweg en de hoofdrijbaan, tussen de Noorderrandweg en de Ramspolbrug. Verkeer moet vanaf 18 maart rekening houden met ‘enige hinder’ als gevolg van de werkzaamheden. De maximumsnelheid wordt verlaagd en ieder keer als er weer een boom omver wordt gehaald wordt het verkeer stilgezet.

Herplant

Zodra het groot onderhoud aan de weg zelf achter de rug is, worden er opnieuw bomen langs de Frieseweg geplaatst. Waar precies en van welke soort moet nog worden bepaald.