Volledig scherm
De vrijwilligers van de hoogwaterbrigade tijdens een eerdere oefening. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Hoogwaterbrigade Kampen oefent ook met de klepkeringen die binnenkort weggaan

Tijdens de jaarlijkse oefening van de hoogwaterbrigade in Kampen komende woensdag, oefenen de vrijwilligers ook met het sluiten van de klepkeringen. Dat terwijl de klepkeringen op dit moment door het Waterschap Drents Overijsselse Delta uit de IJsselkade worden verwijderd en vervangen door schotbalken.

Drie van de vijf klepkeringen zijn al verwijderd uit de IJsselkade, de overige twee worden in de komende weken vervangen. ,,Toch wordt er nog wel geoefend met de twee overgebleven klepkeringen’’, legt Klaas Jansen van het waterschap uit. ,,We gaan er niet vanuit, maar stel nou dat het wat tegenzit met de werkzaamheden en het wordt in de komende weken toch hoogwater. Dan worden de klepkeringen nog wel gebruikt, vandaar dat ze toch nog worden meegenomen in de oefening.’’

Elk jaar oefent de ‘hoogwaterbrigade', bestaande uit zo'n tweehonderd vrijwilligers die bij hoogwater ingezet worden om de stad te beschermen tegen het water. De waterkering is twee kilometer lang, over een afstand van anderhalf kilometer is de oude stadsmuur geschikt gemaakt om het water tegen te houden. Op de plekken waar de muur wordt onderbroken door straten en pleinen, worden losse elementen neergezet. De vrijwilligers plaatsen tijdens hoogwater op 220 plekken waterkerende voorzieningen in of aan woningen om de stadsmuurwaterkering sluitend te maken. Dat kunnen de klepkeringen zijn, maar ook schotbalken, hefschuiven en vloedplanken. 

Wegafsluitingen

Tijdens de oefening, die woensdagavond van 19.00 uur tot 22.30 uur duurt, zijn de IJsselkade, De la Sablonièrekade en alle tussenliggende stegen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.