Door de hevige regenval staat een groot gedeelte van het industrieterrein in Kampen blank. Diverse straten kunnen beter gemeden worden.
Volledig scherm
Door de hevige regenval staat een groot gedeelte van het industrieterrein in Kampen blank. Diverse straten kunnen beter gemeden worden. © Ginopress

Hoosbui zet straten blank op Veluwe en in Kampen

UpdateKort, maar hevig. Een hoosbui zorgde eind gistermiddag voor overlast op de Veluwe en in Kampen. Het zwaartepunt lag in Elburg. Volgens Weeronline viel in de stad 47 millimeter regen.

Het internet stroomde vol met foto's en video's van ondergelopen straten. Water bulkte uit rioleringen in plaats van dat het wegzakte in de regenafvoer. Auto's en vrachtwagens baanden zich met moeite een weg door het centimeters hoge water.

Ergste voorbereid

Quote

Er waren lokale meldkamer­tjes opgezet, maar die bleken niet nodig

Frank Schipholt, Veiligheidsregio NO-Gelderland

Tot grote problemen leidde de hoosbui niet. Bewoners waren het overvloedige regenwater zelf de baas. ,,De brandweer kreeg geen meldingen, terwijl we op het ergste waren voorbereid", aldus Frank Schipholt van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. ,,Aangezien veel meldingen werden verwacht waren lokale meldkamertjes opgezet. Die bleken niet nodig te zijn. Ook wel eens mooi."

In IJsselland moest de brandweer alleen naar een bedrijf aan de Energiestraat in Kampen. ,,Er liep water richting de machines", wist Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio IJsselland. Op industrieterrein Haatland stonden meerdere straten blank.

Traditie

Problemen waren er ook aan de Spoorkade op de grens van Kampen en IJsselmuiden. Het is bijna traditie dat bij een hoosbui de benedenverdieping onder water loopt. ,,Voor de tiende keer in twaalf jaar", foeterde Bertus Goosen. Bij hem stond een laagje water in de slaapkamer en het berghok. Bij buurvrouw Jolanda Bastianen stond de douchebak vol, maar hield een verhoogde drempel het water van buiten tegen.

Doucheputjes en toiletten stroomden over, omdat het riool te vol zat. Buren haalden buiten het deksel van het riool af, zodat het overtollige water de straat op kon. De gemeente Kampen beloofde eerder al dat begin volgend jaar de waterproblematiek is opgelost.

Zomerse regenbui zorgt weer voor problemen met het riool in de Baan in IJsselmuiden. Bewoners aan de Spoorkade krijgen het overtollige regenwater vooral via het toilet de woningen binnen.
Volledig scherm
Zomerse regenbui zorgt weer voor problemen met het riool in de Baan in IJsselmuiden. Bewoners aan de Spoorkade krijgen het overtollige regenwater vooral via het toilet de woningen binnen. © Freddy Schinkel