Volledig scherm
Ook in de gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn liggen kunstgrasvelden met de controversiële rubberkorrels. © Robin Hilberink

'Houd peuters in Kampen van het kunstgras af!'

KAMPEN - De gemeente Kampen adviseert om kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud niet op kunstgras te laten spelen. Dan gaat het om de wijkveldjes, waar vaak geen toezicht is.

In Kampen zijn zes van die velden ingestrooid met rubbergranulaat. Het gaat om veldjes in het stadspark, Onderdijks, Brunnepe, Hagenbroek, IJsselmuiden en Grafhorst. De korrels van rubber staan sinds een week ter discussie, omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. "Als een speer gaan we met kinderdagverblijven en wijkverenigingen in overleg", belooft wethouder Martin Ekker.

Hij moet er niet aan denken dat peuters de giftige korrels inslikken. Daarom krijgt Peuterspeelzaal De Bever in Zalk een aparte waarschuwing. Die laat kinderen spelen op het kunstgrasveld van de lokale voetbalvereniging. Ekker: "Dat kunnen ze de komende twee maanden beter niet doen." Met sportclubs zijn al afspraken gemaakt.

Dan, aan het eind van dit jaar, moet meer duidelijk zijn over rubbergranulaat. Het RIVM voert op dit moment een nieuw onderzoek uit naar de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.