Volledig scherm
Bij het publiek zijn ze nog altijd bekend van hun mega hit in de jaren zeventig 'Als het gras twee kontjes hoog is'. De band Hydra weet er al veertig jaar een feestje van te maken. foto Tom van Dijke

Hydra springlevend na 40 jaar

Het begon allemaal in Drenthe, in 1970. De viermans formatie ontstond uit de groepen All Beat Generation en de South River Village Band.

In de beginjaren speelde Hydra een mix van hardrock en underground.

Oprichter en toenmalig leadzanger Frens Drijfhout heeft tot ver in de jaren negentig steeds weer muzikanten om zich heen weten te verzamelen, zodat de ene na de andere doorstart plaatshad. Anno 2010 bestaat Hydra uit de Kampenaren Jan Kater (zanger, gitaar) en Gert Ekkel (drums), Zwollenaar Kor Thiescheffer (toetsen) en Ad Diepeveen (basgitaar) uit Zutphen.

Nog steeds worden de muzikanten wel eens geassocieerd met de nummer-een-hit uit de jaren zeventig 'Als het gras twee kontjes hoog is', maar ze hebben een veel breder repertoire, van Nederlandstalig tot Rolling Stones.

De band is echter niet blijven steken in die 'goede oude tijd' en speelt ook hedendaagse nummers uit de Top 40. "Ons uitgangspunt is altijd dat iedereen een leuke avond moet hebben. Daarom spelen we zelfs Hollandse krakers. Ja, we kunnen er echt nog wel een feestje van maken", zegt Ekkel.

Toch zal er voor het jubileumconcert, waarvoor nog geen precieze datum is geprikt, hoofdzakelijk worden gekozen voor repertoire uit de vermaarde sixties.

"In die tijd is het eigenlijk allemaal begonnen en we willen toch nog een keer proberen dat nostalgische gevoel bij de mensen op te roepen", licht Jan Kater toe.

De band bereidt zich op dit moment consciëntieus voor op dat speciale concert. Bekende nummers van Rolling Stones, Beatles, Otis Redding en de Hollies zullen ongetwijfeld voorbijkomen.

"Als de bezoekers zich vermaken en spontaan gaan meezingen, dan hebben we ons doel bereikt", roepen de muzikanten van Hydra in koor. Het is nog niet bekend waar dat jubileumconcert wordt gehouden. Sommigen hebben een lichte voorkeur voor Drenthe, omdat de band daar nog steeds een begrip is, maar Kampen, waar ze geregeld optreden, is eveneens een optie. "Het kan een probleem zijn om op afstand zo'n evenement te organiseren. Wellicht laten we ons adviseren door een artiestenbureau", aldus Kater.

Fans en belangstellenden kunnen Hydra in elk geval zaterdag 27 maart aan het werk zien tijdens het traditionele voorjaarsfestival, dat in de lokale kroegen wordt gehouden. De band speelt dan vanaf 21.30 uur in café De Lantaarn aan de Buitennieuwstraat.