Volledig scherm
IJsselheem zoekt financiers om de voormalige HBS in Kampen om te kunnen bouwen naar een complex met zorgwoningen. © google Streetview

IJsselheem krijgt half jaar extra voor plan met voormalige HBS in Kampen

Woonzorgconcern IJsselheem krijgt een half jaar langer de tijd om plannen te smeden voor seniorenappartementen in de voormalige HBS aan het Engelenbergplantsoen in Kampen. Volgens bestuurder Karin Leferink zijn de plannen ‘in houtskool schets’ klaar maar is meer tijd nodig om financiers te vinden.

Eerder had investeerder Amvest interesse in het gebouw, dat leeg komt na vertrek van de projectorganisatie van Ruimte voor de Rivier. Die haakte echter voorjaar af. Bij de nieuwe plannen is ook de regionale (thuis)zorgaanbieder PGVZ betrokken.

Unieke kans

IJsselheem ziet in het rijksmonument, pal tegenover het eigen verpleeghuis, een unieke kans om haar voorzieningen uit te breiden met circa 40 appartementen. „Het moet een pand worden waar ieder zijn eigen woonruimte krijgt, met een eigen adres en nutsvoorzieningen. Mensen moeten er in volledige zelfstandigheid kunnen wonen, maar als het moet kan er ook verpleeghuiszorg worden geleverd”, legt Leferink uit. „De woningen komen ook beschikbaar voor echtparen waarvan bij overlijden de overblijvende partner er kan blijven wonen.”

„Dit is echt een nieuw concept”, zegt Leferink, vanwege de hoge mate van zelfstandigheid voor de toekomstige bewoners. „Er komt dus ook wat mij betreft ook geen bord van IJsselheem op de deur.”

Veiligheid

Volgens de bestuurder past dit aanbod in het nieuwe denken over wonen en zorg. „Steeds meer mensen wonen thuis, soms met hangen en wurgen. Een plek in een verpleeghuis is alleen nog maar voor de happy few. Hier kunnen we de veiligheid van verpleeghuiszorg bieden in de eigen woning.”

Kleiner rendement

Financiers vinden voor dit project, waarvan de kosten vooralsnog niet openbaar worden gemaakt, valt volgens Leferink nog niet mee. „We zoeken investeerders die dit project met een kleiner rendement willen omarmen. We willen namelijk per se de sociale huurgrens niet passeren. Maar de kosten zijn vanwege monumentale eisen en de sprong van energielabel G naar A+ aanzienlijk. Het is dus geen gelopen race dat je als investeerder je geld snel terugverdient.”

Gemeente Kampen juicht de plannen toe en is bereid het gebouw hiervoor te verkopen. Tegelijk met het verlengen van de intentieovereenkomst waarin dit eerder al is vastgelegd, besloten burgemeester en wethouders deze week het pand alvast te laten taxeren.