Volledig scherm
De politie is op zoek naar de eigenaar van de in een kledingcontainer gedumpte herdershond. Foto: Politie

‘Ik scheur die zak open... een dode hond’

ASSEN - De slogan van de kledingcontainer-ophaaldienst Sympany is: ‘geef goed door’. „En dan dus liever geen dode herdershonden, als het even kan”, zegt David Helder (35) uit Assen.

Vorige week vond de Sympany-werknemer bij een sorteerplek van tweedehands kleding in Assen een blauwe zak, die gedropt was in een container binnen het gebied Kampen, Zwolle, Ommen en Meppel. „Die stonk gruwelijk.”

Smerig
Helder scheurde hem open, de vondst die hem vervolgens ten deel viel: een overleden herdershond. Vanuit de rittenregistratie van Sympany, dat in circa 125 gemeenten kleding inzamelt, kon de organisatie met de politie achterhalen dat de hond zeer waarschijnlijk in het grensgebied Overijssel/Drenthe is gedumpt De politie zoekt de baas die de hond loosde, maar heeft die nog niet gevonden.

Helder heeft een verzoek: „Aan de persoon die dit weggooide zou ik willen vragen het nooit meer te doen. Het was erg smerig en naar om een dood dier te vinden. Ik hoop dat de man of vrouw nu beseft wat dat voor mijn werkdag betekend heeft. En…”, Helder hapt naar adem, „dan heb ik het nog niet eens gehad over de diervriendelijkheid. Ik zou de eigenaar van deze hond daarom willen adviseren maar geen hond meer te nemen, want een echte dierenvriend kan het toch niet geweest zijn.”