In Kampen stijgt het aantal inwoners dat toestemming geeft voor orgaandonatie
In de gemeente Kampen nam het aantal inwoners dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie toe. In die gemeente zijn momenteel ongeveer 13.100 inwoners orgaandonor. In 2021 waren dat er 12.800. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site.
In het Donorregister kunnen mensen van twaalf jaar of ouder die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente aangeven of ze orgaandonor willen zijn. In Kampen kunnen zo'n 46.600 mensen van twaalf jaar en ouder hun keuze doorgeven aan het Donorregister.
Nieuwe donorwet
In de zomer van 2020 ging er een nieuwe donorwet in. Deze wet legt vast dat iedereen vanaf achttien jaar, wanneer zij zelf geen keuze doorgeven, automatisch in het Donorregister komt te staan met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie', wat wettelijk wordt gezien als een 'ja'. In de oude wet moest er expliciet een keuze worden gemaakt. Door de deze nieuwe wet zijn er nu miljoenen potentiële donoren bijgekomen.
In de gemeente Kampen hebben ongeveer 10.000 inwoners van achttien jaar en ouder geen keuze gemaakt en geven dus automatisch toestemming. Het gaat om 21 procent van alle potentiële donoren. Om en nabij 29 procent geeft expliciet géén toestemming.
Tekst gaat verder onder de kaart
Momenteel geven 4,8 miljoen Nederlanders expliciete toestemming voor orgaandonatie. Ongeveer 342.300 inwoners daarvan komen uit de provincie Overijssel. Dat is hoger dan de trend die zichtbaar is in de rest van het land. In Overijssel geven 265.900 mensen aan géén toestemming te geven voor orgaandonatie, dat is ongeveer 26 procent van alle inwoners uit deze provincie. Het percentage mensen van achttien jaar en ouder met geen bezwaar tegen orgaandonatie bedraagt daar 21 procent.
Record aantal orgaandonaties
Begin 2023 liet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) weten dat er vorig jaar meer orgaandonaties plaatsvonden na overlijden dan ooit tevoren. Het aantal orgaantransplantaties met organen van overleden donoren steeg in 2022 met 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
,,Het is super dat meer mensen geholpen konden worden. Of de nieuwe donorwet hierin een rol heeft gespeeld, weten we nog niet", legt Geertine Zwijnenburg van de NTS uit. ,,Er overleden vorig jaar namelijk ook meer mensen in het ziekenhuis en alleen als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden is orgaandonatie mogelijk." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat later dit jaar onderzoek doen naar de oorzaak van de stijging.
Wachtlijst
In januari stonden er 1247 mensen op de wachtlijst voor een orgaandonatie, een daling van vier procent ten opzichte van januari 2022. De daling kan volgens Zwijnenburg te maken hebben met de toename van het aantal transplantaties, maar ook daar is (nog) geen bewijs voor. ,,De criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng en worden geregeld aangepast, dus het aantal wachtenden kan ook om die reden toe- of afnemen", aldus Zwijnenburg.
Verantwoording
Voor dit artikel zijn cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om cijfers over de registraties in het Donorregister, per gemeente. Om vergelijkingen te kunnen maken tussen gemeenten, hebben we ook de percentages berekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Ontluisterend zwakke start kost Olympia’28 degradatie: ‘Zo afscheid nemen doet pijn’
Olympia’28 struikelt in de nacompetitie meteen over de eerste horde en degradeert naar de vierde klasse. De 5-2 nederlaag op eigen veld tegen WZC Wapenveld betekent ook een roemloos afscheid van trainer Hans Roeland.Hasselt -
PREMIUM15
Zij zijn de klos na verdwijnen IJsselhallen uit Zwolle: ‘Zonde voor de stad’
Met de sloop van de IJsselhallen in 2024 verliest Zwolle een hoop evenementen. Want een nieuwe locatie waar de honderdduizenden bezoekers kunnen worden ontvangen, is er niet. De gemeente Zwolle gaat er te makkelijk mee om, vindt Eric Broekaart, die begin deze eeuw van de Veemarkt een evenementenhal maakte. ,,Het duurt jaren om een portefeuille op te bouwen.’’Zwolle
-
UPDATE3
Werkzaamheden A6 hinderen verkeer bij Kampen: files N50 bijna opgelost, weg was kort dicht voor reanimatie
Zwolle -
-
-
Bekijk hier alle uitslagen, doelpuntenmakers en verslagen van het amateurvoetbal in de regio
Benieuwd naar de uitslagen van het regionale amateurvoetbal dit weekend? Hier vind je een overzicht van de wedstrijden, doelpuntenmakers en verslagen!Zwolle -
programma Zwolle
Prachtig affiche in Emmeloord, Unicum wil ambities kracht bijzetten en DOS’46 aast op eerherstel
Zes wedstrijden, zes zeges. De regionale amateurclubs zijn uitstekend van start gegaan in de nacompetitie, wat betekent dat we een spetterend weekeinde kunnen verwachten. De kraker tussen Flevo Boys en asv Dronten steekt er bovenuit, SC Genemuiden kan de volgende ronde al ruiken en Unicum begint aan de jacht op promotie naar de eerste klasse. Ook in het korfbal staan belangrijke duels op het programma.Zwolle