Inge kreeg een pakketje van Bol met paspoorten van een ander

videoBestel een tas bij een webshop en krijg er ongevraagd een stapel paspoorten bij. Het overkwam Inge Blankvoort, verslaggever van de Stentor. Ze zocht uit hoe de reispapieren in het pakketje kwamen en wat een crimineel er mee had kunnen doen.

Een pakketje speciaal voor jou, staat op de doos van Bol.com. ,Daar ben ik dan. Pak mij uit.’ In het pakketje zit de shopper die ik een dag eerder heb besteld. Een zwart exemplaar met drie binnenvakjes. Handig als ik naar Duitsland ga, voor een weekendje weg met vrienden. De smetteloos zwarte tas, netjes verpakt in een gesealde plastic zak, voelt zwaar aan, zwaarder dan de 1100 gram die het volgens de omschrijving van de webwinkel mag wegen. 

Het lijkt wel of er iets in zit wat er niet hoort. Een extraatje van de fabrikant? Een verrassing van Bol.com voor mij, vaste klant uit Kampen? Achter de rits zit een beduimeld mapje van kunststof. Verrassing maakt plaats voor verbazing. Een stapeltje paspoorten, van een moeder en drie kinderen die ik nog nooit heb ontmoet, woonachtig in een dorp bijna honderd kilometer verderop. De handtekening van de middelste is die van een kind dat zijn voornaam nauwelijks kan schrijven. En er is nog meer. Vijf zorgpassen van een zorgverzekeraar, een kentekenbewijs van een auto. Lipbalsem en een ongebruikt polsbandje van een vakantiepark in Frankrijk.

Hoe komt een tasje met persoonlijke papieren in een pakketje van Bol.com? Is de shopper ‘geleend’ voor de vakantie en na afloop teruggestuurd? Of wilde de moeder alleen maar kijken of het mapje paste in het binnenvak en vergat ze vervolgens bij het retourneren de waardepapieren er weer uit te halen? Wat als het mapje in criminele handen was gevallen? Wat is dan mogelijk met deze paspoorten? 

  1. Kampen concludeert: meer samenwerking nodig op gebied van cultuur
    PREMIUM

    Kampen conclu­deert: meer samenwer­king nodig op gebied van cultuur

    Het particuliere belang gaat bij veel partijen in de culturele sector boven het algemeen belang van Kampen. Het cultuurhistorisch potentieel wordt niet volledig benut, de samenwerking schiet tekort doordat organisaties elkaar soms letterlijk niet weten te vinden, niemand heeft een goed overzicht over het aanbod en er is weinig sturing op beleidsdoelstellingen. Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies en verbeterpunten uit een evaluatie van het in de afgelopen jaren gevoerde cultuurbeleid in Kampen.