Gedragswetenschappers en of psychologen kunnen in veel gevallen ook adequate jeugdzorg bieden. Een verwijzing naar relatief dure jeugd-GGZ is niet altijd nodig, merkt de gemeente Kampen.
Volledig scherm
Gedragswetenschappers en of psychologen kunnen in veel gevallen ook adequate jeugdzorg bieden. Een verwijzing naar relatief dure jeugd-GGZ is niet altijd nodig, merkt de gemeente Kampen. © ANP

Inzet praktijkondersteuners remt uitgaven jeugdzorg in Kampen

De inzet van in jeugdzorg gespecialiseerde praktijkondersteuners bij huisartsen in Kampen heeft er vorig jaar toe geleid dat 322 jongeren niet hoefden te worden doorverwezen naar de jeugd-GGZ. Daarmee is zo’n 966.000 euro aan uitgaven voor jeugdzorg voorkomen, blijkt uit een rapportage van de gemeente Kampen.

Omdat de inzet van deze praktijkondersteuners, zoals psychologen en gedragswetenschappers, zo’n kwart miljoen euro kostte is het netto effect iets meer dan zeven ton.

Van dat resultaat wordt verantwoordelijk wethouder Geert Meijering ‘heel blij’. „Het heeft de groei van de uitgaven aan jeugdzorg gedempt”, zegt hij. „En er is nog ruimte voor verbetering, want nu doen nog niet alle huisartsen mee. We gaan proberen ook de rest achter deze aanpak te krijgen. En we willen kijken hoe we de praktijkondersteuners en huisartsen nog meer kunnen faciliteren zodat nog meer zorgvragen door zo’n praktijkondersteuner, die goedkoper is, kunnen worden afgevangen.”

Het gebruik van jeugdhulp neemt nog steeds toe in Kampen. Gemiddeld 1 op de 10 jongeren hier heeft een vorm van gespecialiseerde ondersteuning. Dat komt volgens Meijering overeen met de landelijke trend. De groeiende uitgaven aan jeugdzorg zijn mede de oorzaak van miljoenentekorten in het sociale domein, die Kampen er toe hebben genoodzaakt acht miljoen te bezuinigen.

Op de instroom via de huisartsen hadden gemeenten tot dusver nauwelijks greep. Daarom zijn veel gemeenten er toe over gegaan de huisartsen te voorzien van een gespecialiseerde praktijkondersteuner. Zo ook Kampen. Hun inzet moet leiden tot een betere probleemanalyse en minder gebruik van jeugdhulp. De praktijkondersteuners kunnen zelf ook lichte GGZ-behandelingen behandelingen en medicijncontroles uitvoeren.

Bij 21 huisartsenpraktijken was vorig jaar een praktijkondersteuner voor een beperkt aantal uren per week beschikbaar. Bij elkaar hebben zij 417 jongeren gezien. Volgens de huisartsen zouden deze zonder uitzondering zijn doorverwezen naar de jeugd-GGZ. Nu hoefde dat in 322 gevallen niet. De besparing die dat opleverde komt ruim boven de 500.000 euro waarop werd gehoopt. In de jaren 2017 en 2018 werden respectievelijk 476 en 470 jongeren via de huisarts doorverwezen naar de jeugd-GGZ.

Door de jeugd-GGZ worden met name kinderen met onder meer gedragsproblemen, autisme, problemen met rouwverwerking en hechtingsproblemen geholpen. Dat soort trajecten kosten volgens Meijering gemiddeld zo’n 3000 euro per kind.