Volledig scherm
Klaas Kaptijn bij zijn stacaravan op camping Roggebotsluis. © Foto Freddy Schinkel

Juridische stappen in zaak Roggebotsluis

Vaste gasten van Jachthaven Camping Roggebotsluis slijpen de messen in een poging schadevergoeding te krijgen voor het feit dat ze zonder enige vorm van compensatie hun droomplek langs het Drontermeer moeten verlaten.

Het hele terrein komt door sloop van de Roggebotsluis buitendijks te liggen en moet daarom met anderhalve meter grond worden opgehoogd. Tientallen gasten voelen zich bedrogen omdat toezeggingen die zouden zijn gedaan over een tijdelijke standplaats niet worden nagekomen en een vergoeding voor verhuiskosten uitblijft. En omdat het zelfs nog maar de vraag is of er straks nog een camping is waar ze naar kunnen terugkeren.

Maandag dient een eerste zaak voor de landelijke Geschillencommissie Recreatie, aangespannen door Klaas Kaptijn (76). Hij eist een vergoeding voor het verhuizen van zijn chalet. De Kamper ondernemer Eduard Deen, tot voor kort ook vaste gast, bereidt een rechtszaak voor tegen exploitant Klaas Bruins Slot. Hij wil tienduizend euro schade terug zien te krijgen die hij zegt te hebben geleden omdat hij door loze beloften zijn luxe stacaravan met verlies moest verkopen. ,,Ik ben er zo ontzettend ingeluisd, dit kan gewoon niet’’, zegt Deen. Campinggast Paul van der Veen opende twee weken geleden de reeks juridische stappen met het aansprakelijk stellen van de gemeente Kampen en de provincie Overijssel voor ‘het leed en de schade’ die campinggasten ondervinden. Bij zijn initiatief hebben zich inmiddels zo’n veertig gasten aangesloten.

'Klein Giethoorn'

Zij schetsen hetzelfde beeld, namelijk dat hen door en namens de exploitant is voorgehouden dat zij na verhoging van het terrein een plek zouden kunnen krijgen op de vernieuwde camping. Die zou het karakter krijgen van ‘klein Giethoorn’, met voor veel staanplaatsen eigen aanlegsteigers. ,,In 2015 was er een vergadering en toen heeft Klaas Bruins Slot mooie platen en een maquette laten zien van hoe de camping er uit zou gaan zien”, zegt Kaptijn. ,,Onze huidige plek zouden we niet meer kunnen krijgen, want dat zou een duingebied worden, maar we zouden een mooie plek kunnen krijgen aan de binnenkant van het duingebied. In 2016 zijn de plannen tijdens een bijeenkomst nog eens bevestigd. Daar waren wel 60 tot 100 mensen bij, dus dat valt niet te ontkennen. Als het allemaal niet op tijd klaar zou zijn, zou er een overblijfplaats zijn voor één of anderhalf jaar.’’

Volgens exploitant Klaas Bruins Slot is er helemaal niets toegezegd. ,,Ik schrik van deze beleving”, reageert hij. ,,Ik heb verteld dat er een recreatiegebied zou komen, met een sfeer vergelijkbaar met klein Giethoorn, met daarin alle facetten van verblijfsrecreatie. Ik heb gezegd dat ze van harte welkom zijn op het nieuwe park, maar nooit tijdelijke opslag beloofd.”

Ook de provincie Overijssel, eigenaar van de camping, zegt bij monde van een woordvoerder nooit te zijn uitgegaan van een tijdelijke voorziening voor staanplaatshouders tijdens de uitvoering van hoogwatermaatregelen.

  1. Kampen concludeert: meer samenwerking nodig op gebied van cultuur
    PREMIUM

    Kampen conclu­deert: meer samenwer­king nodig op gebied van cultuur

    Het particuliere belang gaat bij veel partijen in de culturele sector boven het algemeen belang van Kampen. Het cultuurhistorisch potentieel wordt niet volledig benut, de samenwerking schiet tekort doordat organisaties elkaar soms letterlijk niet weten te vinden, niemand heeft een goed overzicht over het aanbod en er is weinig sturing op beleidsdoelstellingen. Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies en verbeterpunten uit een evaluatie van het in de afgelopen jaren gevoerde cultuurbeleid in Kampen.