Volledig scherm
De kajakkers onderweg, ergens voor de Atlantische kust. © PR

Kajakavontuur voor Batten is gestrand

KAMPEN/PUNTA ALA - Ze waren nog geen twee weken geleden vol vertrouwen en vast van plan het kajakavontuur te voltooien. Woensdag laten de kajakvrienden Willem Leeffers uit Kampen, Feike van Weperen en Fenna Bergsma via Facebook weten dat ze het noodgedwongen voor gezien houden.

Na 2750 kilometer houdt het op, in plaats van de beoogde 5500 kilometer. Het trio had een maandenlange kajaktocht uitgestippeld waarmee het 16.500 euro wilde ophalen voor onderzoek naar de ziekte van Batten.

Onderkoeld
Belangrijkste reden om te stoppen is dat de Middellandse Zee in de winter voor Fenna een te grote fysieke uitdaging is gebleken. Nadat van de week het een en ander is voorgevallen hebben de drie vrienden besloten om te stoppen. "Om een lang verhaal kort te maken: we waren halverwege een oversteek van achttien kilometer toen Fenna onderkoeld raakte. De jongens hebben haar, al stabiliserend, naar de kant gebracht. Tijdens een tocht als de onze neem je altijd risico's, maar het begon nu te voelen als een gok. We houden vast aan 'samen uit, samen thuis'. Als we de tocht niet met z'n drieën maken, maken we hem niet. Daarom houdt het hier op."