Volledig scherm

Kampen baalt van duurdere parkeervergunning in binnenstad

KAMPEN - Verhoging van de parkeertarieven in Kampen is verkeerd gevallen bij de wijkvereniging van de binnenstad.

Vooral de 7 procent die vergunninghouders volgend jaar waarschijnlijk meer gaan betalen, is in het verkeerde keelgat geschoten.

Voorzitter Nardus Koster 'kan er niet mee leven' dat bewoners van de binnenstad opdraaien voor het geld dat de gemeente tekort komt bij parkeerbeleid. "Bewoners van de binnenstad worden gebruikt als melkkoe. Goed parkeerbeleid met goede handhaving is veel belangrijker. Handhaaf ook na vijf uur 's middags en op zondag, dat levert meer geld op."

In de begroting voor volgend jaar stellen burgemeester en wethouders voor de parkeertarieven met 7,1 procent te verhoging. Die verhoging geldt voor betaald parkeren en voor vergunninghouders. Kampen komt nu geld tekort op het parkeerbeleid, ook omdat er minder geld binnenkomt uit betaald parkeren dan eerder gedacht.

Dat bewoners daarvoor de rekening betalen, gaat er bij de wijkvereniging niet in. "Jaren geleden hadden we het over 50 euro, straks is het meer dan 150. Dat is veel als je bedenkt dat mensen buiten de binnenstad helemaal niets betalen voor parkeren bij hun huis."

Parkeerbeleid is volgens hem een samenspel tussen bewoners en winkelend publiek. Overdag moet er plek zijn voor klanten van winkels in de binnenstad, 's avonds voor bewoners. "Toen de parkeerautomaten niet werkten, zag je dat het altijd overal vol was. Dat willen we als binnenstad ook niet. Maar het klopt niet dat bewoners nu de rekening betalen. Inzetten op handhaving werkt beter."