Volledig scherm
Het gebiedje Bolwerk Buitenwacht. De herinrichting wordt mogelijk uitgesteld omdat de gemeente er geen geld voor heeft. © Foto Freddy Schinkel

Kampen bezuinigt fors: ‘Gevolgen zijn pijnlijk’

Kampen moet fors bezuinigen en dat gaat iedere inwoner voelen. De gemeente wil de OZB stevig laten stijgen en ook het parkeertarief moet omhoog. Enkele grote projecten worden uitgesteld. De stad gaat niet op slot, benadrukt het college, maar de gevolgen zijn ‘pijnlijk’.

Het slecht nieuwsgesprek vond al in april plaats. Toen maakte de gemeente bekend dat het jaarlijks met 6,1 miljoen euro minder moet. Er komt minder geld binnen van het Rijk, terwijl de kosten van het sociaal domein (denk aan jeugdzorg en de huishoudelijke hulp) blijven stijgen. Maandenlang is er gezocht naar mogelijkheden om te bezuinigen én om meer geld te verdienen. Het resultaat is een pakket van zo’n 200 maatregelen - opgesteld door de gemeente en een extern bureau - waar de politiek uiteindelijk een keuze uit moet maken.

Quote

Met de kaasschaaf kwamen we er niet

Irma van der Sloot, Wethouder Kampen

Het college geeft een voorzet en komt met een plan waarmee Kampen 8 miljoen euro bezuinigt. Bewust een ruim bedrag, dan valt er nog iets te kiezen. ,,Met de kaasschaaf kwamen we er niet’’, zegt wethouder Irma van der Sloot (financiën) over operatie. ,,Het was een hele opgave met pijnlijke gevolgen. Van een bezuiniging van deze omvang gaat iedereen iets merken.’’

Parkeren

Neem de onroerend zaakbelasting (OZB), die fors omhoog gaat. Zo betalen mensen met een woning ter waarde van 250.000 euro vanaf volgend jaar 685 in plaats van 619 euro. Dat is ruim 10 procent erbij. Eigenaren van een niet-woning (een bedrijf of instelling) gaan nog meer betalen. De OZB voor een pand van een miljoen euro stijgt van 3914 naar 5418 euro. Ook parkeren wordt duurder, als het aan het college ligt. Het uurtarief gaat met 50 cent omhoog naar 2 euro. Aan de schil van het centrum blijft parkeren gratis. Om de mensen te stimuleren om niet met de auto de stad in te rijden, zegt wethouder Albert Holtland.

En het sociaal domein? Het college wil hier 4 miljoen op bezuinigen, al zal volgend jaar pas blijken op welke manier. De tijd was te kort voor een uitgewerkt plan. De zorg zal waarschijnlijk ‘minder luxe’ worden, kondigt wethouder Jan Peter van der Sluis aan.

Waterproblemen

Bezuinigen betekent ook: uitstellen. Het Campusplan van het Ichthus College, een grote renovatie, gaat voor de drie jaar de koelkast in en het slepende plan Bolwerk Buitenwacht voor onbepaalde tijd. Hier is simpelweg geen geld voor. De waterproblemen in dit gebied worden overigens wel aangepakt.

Onduidelijk is nog wat de gevolgen voor het gemeentepersoneel zijn. Het college kan nog niet beloven dat er geen ontslagen zullen vallen.