Volledig scherm
Boer Leon van Werven nam medio vorig jaar het beheer over de kinderboerderij Cantecleer in Kampen over. © Foto Freddy Schinkel

Kampen bindt kinderboerderij Cantecleer aan prestatieafspraken

Kinderboerderij Cantecleer is de laatste gesubsidieerde instelling die zich vanaf dit jaar, in ruil voor subsidie, moet houden aan prestatieafspraken met de gemeente Kampen. Als enige kreeg de instelling nog een exploitatiesubsidie, waar geen afspraken tegenover stonden. Sinds 2010 worden dit soort subsidieregelingen al omgezet naar prestatiecontracten.

In ruil voor de 98.000 euro subsidie die ze krijgt moet de kinderboerderij voortaan zowel een inhoudelijk als een financieel jaarverslag overleggen. Ook moet ze de gemeente twee keer per jaar bijpraten over ontwikkelingen en trends. Verder worden eisen gesteld aan onder meer de manier waarop de boerderij en het hertenkamp worden beheerd, aard en aantal van de recreatieve activiteiten, het onderwijsprogramma en de mate waarin met nevenactiviteiten eigen inkomsten worden gegenereerd.

Verantwoord

„We gaan echt niet kijken naar de kinderboerderij alsof het een commercieel bedrijf is”, zegt wethouder Geert Meijering, „maar het subsidiegeld moet wel verantwoord uitgegeven worden.” Volgens Meijering wijken de afspraken nauwelijks af van wat Cantecleer nu al doet. „Het is eigenlijk een formalisering van wat er al gebeurde.”

Het subsidiebedrag voor de kinderboerderij is onlangs met 25.000 euro verhoogd. Dit bedrag is voor extra personeelskosten. Meijering: „De vorige beheerder deed veel meer dan je van hem mocht verwachten. Nu het beheer wordt gedaan door nieuwe mensen is daarvoor extra geld nodig.”