Volledig scherm
Het gemeentehuis van Kampen © Google Streetview

Kampen blijft in onzekerheid na kapitale mislukking met bouwgrond

Het grondbankdossier over een mislukt experiment met grondexploitaties in Kampen sleept zich voort. Na twee jaar is het nog altijd onduidelijk of er sprake is van staatssteun bij de afwikkeling tussen de gemeente en een consortium van projectontwikkelaars. In het afgelopen jaar zijn tienduizenden euro's uitgegeven aan advieskosten, stelt wethouder Albert Holtland.

Wat is het grondbankdossier ook alweer? Ruim tien jaar geleden besloten Kampen en ontwikkelaars BPD, deltaWonen, Bemog en Mateboer en het inmiddels failliete De Gilden samen bouwgronden te kopen en te exploiteren. Het project mislukte al voordat het van start ging. Een schikking volgde. Kampen nam een verlies van 8,6 miljoen euro op zich. De ontwikkelaars nog veel meer. Zij krijgen wel het eerste recht op de ontwikkeling van 1.025 nieuwbouwwoningen, als de schikking in werking treedt.

Doorzetten

Zo ver is het nog niet. De Europese Commissie onderzoekt of er sprake is van staatssteun van Kampen aan de ontwikkelaars. Twee jaar na het melden van de schikking is daarover nog geen duidelijkheid. Sterker: sinds maart is accountantskantoor PWC als adviseur bezig met het beantwoorden van aanvullende vragen vanuit ‘Brussel’. Als buffer tussen Europa en Kampen is ook het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de kwestie betrokken.

,,Ingewikkelde vragen waar PWC ook advies voor moet inwinnen. Over de antwoorden zijn hoogleraren het met elkaar oneens en de gemeente en het consortium ook niet", aldus wethouder Albert Holtland op vragen van Niels Jeurink (GroenLinks) en Henk Prinsen (GBK). ,,We moeten een keer doorzetten. De laatste antwoorden gaan voor kerst naar Brussel.”

Onderzoek

Ondertussen lopen de extra kosten al in de tienduizenden euro's. Een exact bedrag wil Kampen niet geven. De gemeente en de ontwikkelaars delen de kosten. Wordt de schikking goedgekeurd, dan start de gemeenteraad met een grondig onderzoek naar de kapitale mislukking. ,,Dit dossier heeft al veel te lang geduurd en ik vind ook dat het onderzoek er moet komen", aldus Holtland. ,,Als geen ander wil ik dit dossier afgewikkeld hebben.”