Kinderen uit Kamper gezinnen waar de spanningen door schoolsluitingen te hoog oplopen kunnen nu ook naar de noodopvang.
Volledig scherm
Kinderen uit Kamper gezinnen waar de spanningen door schoolsluitingen te hoog oplopen kunnen nu ook naar de noodopvang. © ROBIN UTRECHT

Kampen breidt regeling noodopvang kinderen uit

Kinderen uit huishoudens in de gemeente Kampen waar de spanningen door de coronacrisis te hoog oplopen, kunnen vanaf nu ook rekenen op opvang. Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hiervoor de bestaande regeling voor noodopvang van kinderen van ouders in cruciale beroepen te verruimen.

„Kinderen in een onveilige thuissituatie krijgen hiermee de extra hulp die op dit moment hard nodig is voor een kleine groep”, meldt wethouder Jan Peter van der Sluis in een toelichting. 

Volgens het college levert het 24 uur per dag samenzijn als gevolg van de coronamaatregelen in sommige gezinnen spanningen op. „Het gaat om gezinnen die dusdanig uit evenwicht raken, dat de basisverzorging en emotionele en fysieke veiligheid van kinderen onder grote druk komen te staan. Bijvoorbeeld door (sociaal)psychische problemen”, zo staat in de toelichting door het college.

Passende plek

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het onderwijs bekijken samen de mogelijkheden voor (tijdelijke) opvang als er sprake is van een onveilige thuissituatie. Dit kan bij school zijn of op een andere passende plek.

Volgens het college zijn de gezinnen die het aangaat voor een deel al in beeld bij het CJG. Dat heeft ook contact met deze gezinnen. Daarnaast houdt het CJG signalen in de gaten die vanuit ouders, scholen of de eigen organisatie binnenkomen.