Volledig scherm
PREMIUM
Koe op het Koeplein in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

'Kampen domste stad van Nederland'

De legendes gingen al langer, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: Kampen is de domste stad van Nederland. Ontdekt door de cum laude afgestudeerde wetenschapper Matthijs van Boxsel.

De Amsterdammer trekt die conclusie in zijn boek 'Topografie van de Domheid', dat volgend jaar verschijnt. Van Boxsel onderzocht veertig spreekwoordelijk domme steden in Nederland en zette Kampen op 1. ,,De grap is dat over Kampen niet alleen de meeste verhalen verteld worden, maar dat het ook één van de oudste steden is met dit soort verhalen'', aldus Van Boxsel. Al in 1563, dus ver voor het Kamper Uien-boek van Jan Jacob Fels, gingen in heel Europa verhalen rond over de Kamper domheid. 

  1. Begrip, schrik en vraagtekens bij voorgestelde bezuinigingen in Kampen
    PREMIUM

    Begrip, schrik en vraagte­kens bij voorgestel­de bezuinigin­gen in Kampen

    Dát Kampen de broekriem de komende jaren stevig moet aanhalen, was voor veel mensen allang geen verrassing meer. Een pakket met ruim tweehonderd bezuinigingsvoorstellen werd dinsdag openbaar gemaakt, het Kamper college van burgemeester en wethouders doet een voorzet met een plan waarmee in totaal acht miljoen euro wordt bespaard. Niet alleen wordt de eigen organisatie onder de loep genomen, ook stelt het college voor om de inkomsten te verhogen (parkeren binnenstad duurder, ozb verhogen), subsidies te korten (cultuursector) en langlopende projecten uit te stellen (‘Vernieuwbouw’ Ichthus College, Bolwerk Buitenwacht). Wat vinden die betrokken partijen van de voorstellen van het college?