Kampen een koormetropool voor een dag: houd de lofstem gaande

VideoKampen geniet nog na van het Korenfestival. Bijna negentig internationale koren deden zaterdag mee aan dit festival, dat op twaalf locaties in de binnenstad werd gehouden.

,,Houd de lofstem gaande” adviseert regiovoorzitter Tjitze Tuinstra van de KCZB de koren en de bezoekers die in de Burgwalkerk in Kampen de eerste tonen komen aanhoren van De Lofstem uit Emst. Dat koor begint met een bewerking van Psalm 8, maar zo ongeveer tegelijkertijd staat op het Koeplein het Zwolse Hanzekoor met een swingende uitvoering van Iedereen Is Van De Wereld van The Scene. Want hoewel de KCZB officieel staat voor Koninklijke Christelijke Zangers Bond, wordt inmiddels ook geprobeerd de koorzang buiten de kerkmuren gaande te houden.

Moet ook wel, denkt bestuurslid Ab Horsting van de KCZB. ,,Je moet niet vechten tegen de bierkaai.'' Toch lukt het de KCZB aardig om de aandacht voor koren in de spotlights te houden (Horsting noemt dat 'koren op koers'), onder andere door het korenfestival dat nu al weer voor de tweede keer in Kampen wordt gehouden.

Ooit was er een editie in Spakenburg, maar Kampen bleek - door de aanwezigheid van vele kerken op loopafstand - de ideale locatie voor het korenfestival. Met niet alleen Nederlandse koren, maar ook buitenlandse. ,,Vijf stuks'', zegt plaatsvervangend voorzitter Reinhard Menke van het koorverband Westmünsterland niet zonder trots. Een iets andere koortraditie heeft Duitsland, weet Menke. ,,Wij hebben ook wel korenfestivals, maar niet zo veel met kerkelijke muziek.''

Klopt, weet Willy Benghove uit Altstätte, net over de grens bij Enschede. Samen met zijn collega-koorleden loopt hij door de Oudestraat richting de Buitenkerk voor het eerste optreden van de dag. ,,Zoiets als dit hebben wij niet in Duitsland'', vertelt hij in een met licht Duits accent aangelengd Nederlands. Zijn Männersangverein Eintracht bestaat al sinds 1897 en kent ook een kerkelijke achtergrond. Maar inmiddels is die basis alweer een beetje verlaten en kent het koor twee afdelingen: een kerkelijke en een wat meer wereldse koorstroom.

Afkijken

De aanhoudende belangstelling van Duitse koren heeft er zelfs al toe geleid dat de KCZB samenwerkt met een vergelijkbare organisatie die een korenfestival in Münster wil neerzetten. ,,We zijn gevraagd of we daarbij willen helpen. En er komen een paar mensen uit Münster hier de kunst afkijken'', vertelt Ab Horsting van de KCZB. Niet dat Kampen wordt verlaten voor Duitsland. Inmiddels staat het festival alweer voor 2021 op de agenda, opnieuw in Kampen.

Volledig scherm
Aan het korenfestival deden in totaal negentig koren mee. © Foto Freddy Schinkel