Volledig scherm
Overzichtsfoto van de bouw van de parkeergarage bij de Buitenhaven in Kampen die begin dit jaar is stilgelegd. © Freddy Schinkel

Kampen gaat strijd aan met arbeidsinspectie om Buitenhaven

Gemeente Kampen maakt bezwaar tegen de conclusie van de Arbeidsinspectie en de bijbehorende eis dat er te weinig is gedaan om heiwerkers bij de parkeergarage Buitenhaven te beschermen tegen schadelijke stoffen.

 ,,Er wordt gesteld door de arbeidsinspectie dat er blootstelling is geweest en dat een causaal verband aannemelijk is'', aldus wethouder Geert Meijering. ,,Wij hebben daarvan geen enkel bewijs gezien.'' Volgens Meijering ontbreken in de rapportage van de arbeidsinspectie, tegenwoordig Inspectie SZW, dagboeken of logboeken waaruit blijkt dat de heiwerkers echt ziek zijn geworden van de vervuilde grond in de Buitenhaven. 

Juridisch advies

,,Half Nederland lag op dat moment met griep op bed'', aldus wethouder Meijering. De gemeente is naar eigen zeggen met het bezwaar niet over één nacht ijs gegaan, en riep onder andere de hulp in van ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV en een juridisch adviseur. Tegelijkertijd met het bezwaar werkt de gemeente samen met bouwonderneming Hegeman aan een nieuw plan van aanpak voor het werk aan de parkeergarage waarop nog steeds een bouwstop rust. 

Geen schadeclaim

Ondertussen heeft Hegeman al wel een 'meerwerkrekening' neergelegd bij de gemeente vanwege de stilgelegde werkzaamheden. Van een schadeclaim wil de gemeente echter niet spreken, evenmin wil wethouder Meijering zeggen hoe hoog de rekening is die Hegeman indiende. 

Financiële gevolgen

,,We zijn erover met ze in gesprek. Maar de bouw ligt al een half jaar stil en natuurlijk kom dan de vraag naar boven; wat zijn de financiële consequenties.'' Aanvankelijk dacht de gemeente nog dat het werk aan de parkeergarage nog voor de bouwvakvakantie opnieuw gestart kon worden, maar dat wordt nu in ieder geval over de zomer heen getild. Wanneer het werk hervat zal worden, zal ook worden gecommuniceerd met de buurt. ,,Daar durf ik nog niets over te zeggen'', aldus wethouder Meijering.

Lees ook:

Inspectie: heiwerkers werden ziek door verontreinigde grond
Stevige kritiek op rapport over zieke heiwerkers