Sigarenfabriek de Olifant wil de cederhouten doosjes als verpakking van de sigaren behouden.
Volledig scherm
Sigarenfabriek de Olifant wil de cederhouten doosjes als verpakking van de sigaren behouden. © Foto Freddy Schinkel

Kampen gaat voorzichtig lobbyen voor behoud cederhouten tabaksdoosjes De Olifant

De gemeente Kampen gaat voorzichtig in Den Haag de lobby aan voor het behoud van de cederhouten tabaksdoosjes van sigarenfabriek De Olifant. 

De sigarenmakers vrezen nieuwe overheidsregels die verbieden dat tabaksproducten in wervende verpakkingen over de toonbank gaan, de cederhouten tabaksdoosjes zouden daardoor mogelijk verdwijnen. ,,Tinus Vinke zou zich omdraaien in zijn graf’', verwees VVD-raadslid Harry Bruins naar de inmiddels overleden maar ook legendarische Kamper sigarenmaker. 

Bruins vroeg het college van burgemeester en wethouders zich in Den Haag in te zetten voor het behoud van de doosjes als onderdeel van het cultureel erfgoed van Kampen. Wethouder Geert Meijering gaf aan dat wel te willen doen maar dan wel ‘passend bij de contacten’.

 1. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.