Volledig scherm
Verkiezingsavond in het gemeentehuis van Kampen. Op de voorgrond Jan Willem Schutte (CU) met rechts Geert Meijering (CDA). © Foto Freddy Schinkel

Kampen heeft eind mei nieuwe wethouders

Eind deze maand moeten de onderhandelingen tussen CDA, GBK, GroenLinks en de ChristenUnie zijn afgerond en heeft Kampen een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Die verwachting sprak fractievoorzitter Jan Willem Schutte van de ChristenUnie als leider van de grootste partij dinsdagavond uit bij de openbare bespreking van de coalitieonderhandelingen.

Op verzoek van Gemeente Belang Kampen worden de onderhandelingen deze keer in het openbaar besproken, in plaats van achter gesloten deuren. De planning: eind mei moeten de handtekeningen worden gezet onder het nieuwe collegeprogramma, op 11 juni worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd.

Kanttekening

Voor die tijd wordt het nog wel even flink onderhandelen voor de deelnemende partijen, liet formateur Remmelt de Boer gisteravond weten. ,,Er zijn nog wel wat punten te zetten." Maar zowel hij als Jan Willem Schutte moesten toegeven dat het einde van de besprekingen in zicht is. ,,We zijn de tekentafel voorbij, we moeten nu meters maken", aldus Schutte.

De raadsfracties die niet aan de onderhandelingstafel zitten, plaatsten kanttekeningen bij de optimistische geluiden van de bijna-collegepartijen. Hoe zat het bijvoorbeeld met de zondagsrust, de wethouderskandidaten en het investeringsprogramma? De onderhandelaars hielden daarover hun kaken stijf op elkaar, ook over de namen van wethouderskandidaten. ,,Te prematuur", aldus Schutte.

Openheid

De VVD leek dinsdag al goed in de oppositierol te komen. Over de door GBK gepredikte openheid in het formatieproces had fractievoorzitter Beent Keulen weinig lovende woorden. ,,Daar is niets van terechtgekomen."

Hij kreeg bijval van PvdA'er Janita Tabak die stelde dat de openheid van GBK geen venster was geweest maar een 'duimendik hardhouten luik'.

Of van zaken als de zondagsrust een vrije kwestie wordt gemaakt, zodat raadsleden naar eer en geweten kunnen stemmen, ook daarover kwam gisteravond nog geen duidelijkheid. Tot het zover is, wachten de onderhandelaars nog een paar pittige weken.