Volledig scherm
PREMIUM
Een lege portemonnee dreigt als Kampen niet onmiddellijk maatregelen treft om het grootste miljoenentekort sinds mensenheugenis weg te werken. © Venema Media

Kampen houdt hand strak op de knip

Per direct houdt Kampen de hand op de knip vanwege de miljoenentekorten in het sociaal domein. Alle lopende plannen worden tegen het licht gehouden en zo nodig geschrapt, uitgesteld of aangepast. Nieuwe besluiten die geld kosten worden sowieso uitgesteld tot 10 september, wanneer het college met een team van adviseurs de hei op gaat om een uitweg te zoeken uit de financiële malaise.

Alleen voor besluiten die bij uitstel een ongewenste situatie of schade voor de gemeente opleveren wordt een uitzondering gemaakt, zo hebben burgemeester en wethouders besloten. „Alle lopende zaken waarvan de uitgaven nog beïnvloedbaar zijn, worden aangehouden”, zegt burgemeester Bort Koelewijn. Voorbeelden daarvan zijn de recente besluiten over de ontwikkeling van het Maritiem Erfgoedcentrum bij de koggewerf en de inrichting van het Groene Hart. Daar is nu aanzienlijk minder geld voor. „De planvorming blijven we ondersteunen, maar we kijken wel of uitgaven uit te stellen zijn.”