Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Kampen kan ‘niet veel’ doen aan tekort van 1 miljoen euro op huishoudelijke hulp

Kampen kan ‘niet veel’ doen aan het verwachte tekort van 1 miljoen euro op de uitvoering van huishoudelijke hulp. Dat verzuchtte wethouder Jan Peter van der Sluis woensdagavond op vragen van Janita Tabak (PvdA).

Oorzaak is de landelijke invoering van een maximale eigen bijdrage. Die is sinds begin dit jaar beperkt tot 17,50 euro per vier weken. Het gevolg is dat het aantal aanvragen met een vijfde is gestegen. Terwijl de kosten stijgen, gaan de inkomsten door de eigen bijdrage met 200.000 euro omlaag. De maximale eigen bijdrage geldt namelijk ook voor Kampenaren met een hoog inkomen.

Beheersen

Tabak wilde van de wethouder weten wat hij gaat doen om de kostenstijging te beheersen. ,,Er is niet veel aan de doen", antwoordde Van der Sluis. ,,Als gemeente moeten wij de zorg verlenen die geïndiceerd wordt. Aan de knop van de eigen bijdrage kunnen we niet meer draaien.” 

Hij legde uit dat de kostenstijging het gevolg is van landelijk beleid: ,,Alle gemeenten hebben te maken met dit probleem. Er wordt gesproken over extra geld vanuit het Rijk, maar we weten niet of het Rijk over de brug komt om de tekorten volledig te dekken.”