Volledig scherm
© ANP

Kampen kiest eigen deelfiets boven ov-fiets

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen is niet van plan om mee te betalen aan ov-fietsen bij station Kampen Zuid. Hij ziet meer in het huurfietsensysteem dat de gemeente zelf ontwikkeld. Dat antwoordde hij donderdagavond op vragen van Niels Jeurink (GL).

Jeurink maakt zich zorgen over medio 2018. De kans is groot dat Kampen dan geen stadsbus meer heeft. Volgens Jeurink zijn ov-fietsen een goede manier om Kampen in te gaan voor mensen die per trein arriveren. Hij wilde van wethouder Veldhoen weten, waarom een aanbod is geweigerd om ov-fietsen bij station Kampen Zuid te plaatsen.

Onverantwoord
Wethouder Veldhoen verklaarde dat het een financiële reden had. Kampen moest 64.000 euro betalen en een bepaald aantal verhuringen toezeggen. Werd dat aantal niet gehaald, dan zou Kampen voor extra kosten opdraaien. "Ik vond dat onverantwoord voor slechts acht fietsen", aldus Veldhoen.

Deelfietsen
Nu is er een nieuwe kans om ov-fietsen te plaatsen. De provincie Overijssel is bereid om de helft van het bedrag te betalen. Volgens Veldhoen is het plaatsen van ov-fietsen een gepasseerd station. Kampen is bezig met het opstarten van een eigen deelfietsensysteem. Eind dit jaar moeten in de stad zo'n 70 fietsen beschikbaar zijn, die overal achter gelaten kunnen worden. Veldhoen: "Deze fietsen zijn voor de reiziger bij station Zuid, maar ook voor hen die de stad per auto of boot bezoeken."

 1. Irritatie over fietsenchaos, hobbelende bestrating, afval en baldadigheid op de Botermarkt in Kampen
  PREMIUM
  Video

  Irritatie over fietsencha­os, hobbelende bestrating, afval en baldadig­heid op de Botermarkt in Kampen

  Een rondje over de Botermarkt levert al gauw inzicht in de gemelde problemen. Als PvdA-commissielid Theo Nieuwenhuizen een verdorde conifeer uit de bloembakken vist, komt onder de wortels van de plant een bierflesje tevoorschijn. Tegelijkertijd is het oppassen om niet omver te worden gereden door fietsers die vanaf de Burgwal de kortste route naar de IJsselkade nemen.
 2. Parkeergarage in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden
  PREMIUM

  Parkeerga­ra­ge in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden

  Langdurige afsluiting van de splinternieuwe parkeergarage Buitenhaven als gevolg lekkages was mogelijk helemaal niet nodig geweest als Kampen de garage gewoon volgens bestek had laten bouwen. Begin 2018 besloot de gemeente uit zuinigheid het aanbrengen van een waterdichte coating uit het bestek te schrappen. Precies dat wordt nu gepresenteerd als de oplossing om aan alle problemen een einde te maken.