stockfoto onderwijs student studeren
Volledig scherm
stockfoto onderwijs student studeren © Thinkstock

Kampen kort geen inwoners op uitkering door taalgebrek

In Kampen worden geen inwoners gekort op hun bijstandsuitkering, omdat ze onvoldoende Nederlands spreken of geen tegenprestatie leveren. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. Het gaat om zo'n achthonderd personen.

‘In de praktijk is het nog niet voorgekomen dat het college heeft moeten handhaven op de taaleis', luidt het antwoord. Als blijkt dat een inwoner de taal onvoldoende machtig is, wordt eerst een plan gemaakt hoe de taalvaardigheid verbeterd kan worden. Werkt de persoon onvoldoende mee, dan wordt zijn uitkering met 20 procent verlaagd. Blijft verbetering daarna nog uit, dan wordt de uitkering opnieuw gekort.

Onduidelijk

De VVD vroeg begin dit jaar om opheldering. Aanleiding was een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat bleek: veel Nederlandse gemeenten handhaven niet op de taaleis. In april 2018 beheersten 36.300 bijstandsgerechtigden de taal onvoldoende. Op dat moment was van 72.300 personen onduidelijk of ze de taal voldoende beheersten. Tussen juni 2017 en juli 2018 zijn in totaal 150 personen gekort op hun bijstand, omdat ze het Nederlands onvoldoende beheersten.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat bijna de helft van de gemeenten mensen in de bijstand niet vroegen om een tegenprestatie te leveren, zoals vrijwilligerswerk. Dat deed Kampen vorig jaar niet. Pas sinds begin dit jaar is het leveren van een tegenprestatie een eis voor het krijgen van bijstand. ‘Tot nu toe is het niet nodig geweest te handhaven en zijn er geen vrijstellingen toegekend', schrijven burgemeester en wethouders aan de VVD. 

Inspanningen

Kampen legt inwoners met een 'grote kans’ op werk niet direct tegenprestatie op: ‘Het doel van de tegenprestatie is dat de inwoner zich inzet voor de samenleving als reactie op de inspanningen van de gemeente voor de inwoner'.

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.