Volledig scherm
Het benedenstroomse deel van de Oudestraat in Kampen © Jaap Selles

Kampen legaliseert te kleine woning in winkelpand

Het wonen in een studio op de Oudestraat in Kampen wordt alsnog gelegaliseerd. Het appartementje in een verbouwde winkel is eigenlijk te klein, maar de gemeente Kampen wil een uitzondering maken.

Op de begane grond zijn alleen winkels toegestaan. Steeds vaker worden winkels, vooral in het benedenstroomse deel van de winkelstraat, omgebouwd tot appartementen. Dit om leegstand tegen te gaan. Wonen mag er mits de oppervlakte minimaal 50 vierkante meter is. In dit geval gaat het om 44 vierkante meter.

Verhuren

Toch wil wethouder Geert Meijering een uitzondering maken. ,,Het appartement wordt al jarenlang bewoond en er een woning van maken past in ons beleid om leegstand tegen te gaan", legt hij uit. ,,Pogingen om het als winkel te verhuren zijn in het verleden stuk gelopen op de omvang.”

Met het besluit gaat Meijering in tegen het advies van zijn ambtenaren. Zij vinden dat Kampen het appartement niet moet legaliseren, omdat het tegen vrijwel alle regels en besluiten in gaan. Tegen het verlenen van de omgeving die wonen legaliseert kan bezwaar worden gemaakt.