Volledig scherm
Openingceremonie internationale Hanzedagen 2017 Kampen op het van Heutszplein. © Freddy Schinkel

Kampen moet meer geld uittrekken voor evenementen

De gemeente Kampen moet meer investeren in evenementen. Dat advies geeft Eventbroker. Het bureau onderzocht in het afgelopen jaar hoe de evenementen in Kampen kunnen verbeteren. De aanbevelingen zijn donderdagavond gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat Kampen met 115.000 euro per jaar relatief weinig geld besteed aan evenementen. Omgerekend gaat het om 2,17 euro per inwoner. Het landelijk gemiddelde ligt op 5 euro. 

Grotere steden die evenementen gebruiken als citymarketing trekken gemiddeld 10 euro per inwoner uit. Volgens Eventbroker zit er ‘een gat tussen ambitie en beschikbaar budget'. Het advies is om het evenementenbudget te verhogen naar 250.000 euro. Dat is 4,50 euro per inwoner.

Kwaliteit

Daar staat tegenover dat organisatoren van evenementen moeten verantwoorden waarom het extra geld nodig is. Met het verdelen van subsidies houdt Kampen er rekening mee wat een evenement voor de stad betekent. Marktonderzoek maakt duidelijk of doelstellingen zijn gehaald en dat helpt met het overtuigen van sponsoren, stelt Eventbroker. 

Het adviesbureau vindt dat het geld niet per se besteed moet worden aan de groei van evenementen. Het professionaliseren van de organisatie en de kwaliteit van het evenement vergroten is minstens zo belangrijk.

Samenwerken

De overige aanbevelingen in het rapport gaan vooral over betere samenwerking. Zowel tussen organisatoren onderling als met de gemeente. Het doel is om te profiteren van elkaars kennis, expertise en materialen om evenementen te verbeteren.

Eventbroker vindt het verstandig als er een handboek komt voor het organiseren van evenementen en het Evenementen Platform Kampen meer een kenniscentrum wordt dan alleen een subsidieverdeler.